mandag 13. februar 2017

Feber forkjølelse

Vi Apotek er opptatt av du som kunde skal få gode råd og riktige produkter. Vår kunnskap - din trygghet. Se mer og kjøp her! Influensasesongen starter gjerne i begynnelsen av oktober, og når en topp i januar.


Når bør du kontakte lege, og hvem bør vaksinere seg?

Kilde: Spesialist i Allmennmedisin hos Din Lege AS, Andreas Fismen. Ved forkjølelse kan man lindre symptomene (tett nese, sår hals og hoste) slik at det blir lettere å komme seg gjennom sykdomsperioden. Forkjølelse kan ledsages av feber. Når du har en infeksjon - for eksempel en forkjølelse eller influensa - er det bra med litt feber. Tar du febernedsettende, risikerer du at det tar lengre tid å bli frisk.


Feber aktiverer kroppens forsvar. Den gjør oss snørrete og tette i nesa, vi kan få sår hals, vondt i hodet, hoste, feber og vi blir gjerne slappe.

Ofte går forkjølelsen over etter en uke, men den kan også vare lenger. Sår hals er som oftest helt ufarlig og går som regel over av seg selv, men kan være ubehagelig og mange ønsker noe som lindrer. Symptomer på forkjølelse er vanligvis først halsvondt, lavgradig feber og slapphet - deretter følger som regel nesetetthet og hoste 1-døgn etter de første symptomene startet. I de fleste tilfeller er feber et tegn på infeksjon, men barn som har vært svært aktive, eventuelt som har skreket mye, kan få litt økt temperatur uten å ha infeksjon. Barn får lettere feber enn voksne.


C er for eksempel vanlig ved forkjølelse , og barn kan også få feber uten å være særlig. Små barn kan få feber. Etter hvert sveller slimhinnen i nesen opp og snørret blir tykt og gulgrønt. Tørrhoste, spesielt om natten, er også vanlig. Omtrent halvparten av de som blir smittet, får ømme muskler ved forkjølelse.


Irritabilitet og tap av appetitt forekommer også. Les mer om forkjølelse. Løge presiserer at hvis man ikke er i form og er forkjølet, er det viktig å lytte til kroppen og aksepterer at kondisjonen er dårligere enn når man er frisk. Har du derimot feber , bør du ikke trene.


De kan være vanskelige å skille mellom, da de begge har til felles at de kan gi feber , hodepine, sår hals og hoste. Men det er noen forskjeller.

Omron Gentle Temp 5Öron termometer Omron Øre-termometeret føler varmen mot øretrommen, akkurat ved sentrum av temperaturkontrollen for hele kroppen, noe som gir et raskt og presist måleresultat. Som regel varer infeksjonen bare noen dager, men kan være riktig så plagsom når den er der. Det finnes ingen kur mot forkjølelse , men. En forkjølelse som ikke bryter helt ut vil nok også forsvinne raskere.


Jo mer solid en forkjølelse er, jo lengre vil den vare, sier allmennlege og sjefsvarlege på Lommelegen. Brynjulf Barexstein til KK. Sykdommen ses oftest om høsten og vinteren. Hvordan blir man forkjølet? For å bli forkjølet må man smittes av et virus.


Barn har ikke ferdig utviklet immunforsvar og blir lettere forkjølet enn voksne. Når temperaturen stiger, øker også kroppens behov for oksygen (surstoff) og væske. Dette er kroppens mekanisme for å bekjempe organismer som virus og bakterier.


Gjennomsnittspersonen har to til tre luftveisinfeksjoner hvert år. Mange som trener lurer på om de skal fortsette å trene når de blir syke. Det er kroppen selv som forårsaker feberen.


Forskning på dette området er begrenset.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar

Merk: Bare medlemmer av denne bloggen kan legge inn en kommentar.

Populære innlegg