onsdag 18. juni 2014

Norsk navnestatistikk

Navnestatistikk og navnesøk på fornavn og etternavn. CSS-filen ble ikke lasted ned korrekt, skjermleseren støtter ikke CSS, eller din versjon av Internet Explorer er for gammel for dette nettstedet. Statistisk sentralbyrå (SSB) har hovedansvaret for å dekke behovet for statistikk om det norske samfunnet.


Vi gjør oppmerksom på at det ikke er sikkert at alle navnene i listen vil godkjennes til bruk på små barn. Alle navnene i listen har ikke nødvendigvis historisk brukt i Norge, da fornavn brukt av innvandrere også er med i liste. Svensk navnestatistikk publiseres senere denne måneden. For navneforskere i Norge er det alltid spennede å se den svenske listen opp mot norske trender. Norsk navnestatistikk kom 24.


Men noen stor dansk bølge her til lands har han ikke så stor tro på – ennå. Lister over vanlige navn henta fra offisielle kilder. Også lister med godkjente og avviste fornavn, navnelister fra uoffisielle kilder og lenker til telefonkataloger.


Dette var en kortform av navn som begynte på Ás-, som Ásfríðr og Ásgærðr. Navneleddet er dannet av norrøne áss, gud. Finn guttenavn til babyen din. Se populære, vanlige og sjeldne guttenavn. Se navnestatistikk med topplister for guttenavn.


Sandviks utfordrer det kjente og skaper det nye. Onsdag ble fjorårets navnestatistikk presentert, og på bakgrunn av flere henvendelser fra media var det sett spesielt på bruken av navnet Anders. Pikenavn eller jentenavn kan på norsk bety enten navn som vanligvis blir gitt jenter eller det etternavnet kvinnen hadde før hun ble gift og overtok mannens etternavn. Samiske navn Navn på samisk er bygd opp annerledes enn på norsk.


Norsk navnestatistikk

Patronymikon kommer først, ikke sist som i tradisjonen lenger sør. Store norske leksikon er et gratis og komplett oppslagsverk skrevet av fagfolk på bokmål og nynorsk. Lenger ned i saken finner du gode forslag – uansett hva som er bakgrunnen for at du leter etter norske og nordiske navn.


Rieck bosatt i Norge. Navn som Emma, Maja, Victoria og Filip ble populære i Norge etter å ha vært populære i Sverige noen år tidligere. Bjørn har norsk og færøysk navnedag 18.


Björn har svensk navnedag samme dato. I noen varianter av myten har forbudet nylig vært i kraft. Som i dag var også trendene en blanding av norske og internasjonale navn. Det var mote med navn som ble hentet frem fra norsk mellomalder og kristen tradisjon, sier Utne.


SSB publiserer hvert år sin navnestatistikk. Som vi ser av figuren er Even fortsatt mer populær enn Odd! Dette har heller ikke gått upåaktet hen hos dem som er ansvarlige for Norges Navnedager. Nesten prosent av norske foreldre velger navn fra de øverste på navnestatistikken.


Hvis et navn har stigende popularitetskurve, kan det være grunn til å velge et annet. Det navnet du selv tror er spesielt og sjeldent, viser seg nemlig ofte å være svært populært i årsklassen. Gøy med sjeldent navn.


Navnet Malte er ett av navnene som er ganske sjeldent i Norge.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar

Merk: Bare medlemmer av denne bloggen kan legge inn en kommentar.

Populære innlegg