onsdag 18. juni 2014

Mat gravide

Gå ned i vekt fort uten å sulte deg selv. Følgende råd gjelder matlaging generelt, men som gravid bør du være ekstra opptatt av god hygiene: Vask hendene før du lager mat , før du spiser mat og mellom håndtering av ulike råvarer. Gravide bør være spesielt nøye med å vaske hendene etter å ha vært i kontakt med jor sand og dyr. Skyll alltid frukt, grønnsaker og bær.


Kosthold for gravide. Når du er gravid trenger du et kosthold som er variert og som gir tilstrekkelig av næringsstoffer.

Gravide som velger å reise til land med høy smitterisiko, bør være ekstra nøye med å følge rådene som gjelder mat og hygiene – og unngå kontakt med katter. Fremmedstoffer: Det finnes en rekke stoffer som har uheldige helseeffekter og som det derfor er nødvendig å begrense inntaket av. Noen er naturlig forekommende, som f. I svangerskapet bør du være oppmerksom på enkelte matvarer som kan inneholde mikroorganismer, fremmedstoffer eller miljøgifter som kan være skadelig for fosteret. To måltider sjøfisk per uke kan være gode kilder til Omega-fettsyrer, som er viktige for hjernens utvikling.


Tilskudd av folat er særlig viktig tidlig i svangerskapet. Tommelfingerregler for gravide og mat : Sjekk matportalen. Feil mat -produkter kan skade barnet, da det kan inneholde skadelige stoffer.


Ikke spis rått kjøtt, og spis kun varme behandlet godkjent fisk og sjømat.

Husk å sjekke hvilke typer sjømat du kan spise da det finnes noen unntak. Helsekort for gravide er et journaldokument for å sikre forsvarlig behandling,. Det finns två infektioner som kan smitta via mat och som är speciella när man är gravid – listeria och toxoplasma. Risken att smittas är mycket liten, men om man blir smittad kan infektionerna i värsta fall orsaka missfall eller skador på fostret.


Detta är mycket ovanligt. Listeria och toxoplasma dör om maten hettas upp till rykande het. Riktig jernholdig mat for gravide. Nei- mat for gravide. Mat -tipsene for gravide.


Carlsen minner videre om at gravide bør holde seg helt unna alkohol og være avholdende gjennom hele svangerskapet. For øvrig mener hun det beste rådet når det gjelder mat er å spise variert og i tråd med kostholdsrådene. Gravide eller ammende som har et lavt inntak av meieriprodukter og hvit fisk, anbefales derfor å ta tilskudd av jod. For at barnet i magen din skal vokse og utvikle seg, trenger du mer mat enn ellers. MAT : Hva skal du spise, hvor mye - og ikke minst hva skal du holde deg unna av mat når du er gravid ? Du trenger for eksempel mer vitaminer og mineraler.


Bruk fisk både som pålegg og middag. Fisk er spesielt sunt for gravide fordi fisk er rik på omega-fettsyrer, D-vitamin, selen og jod. Varier mellom mager og fet fisk.


Magre fisker er torsk, steinbit og sei.

Fete fisker er makrell, laks og ørret. Mange land har en høyere forekomst av skadelige bakterier og parasitter enn vi har i Norge. Enkelte typer fisk bør gravide ikke spise. Det er derfor klokt av deg som gravid å være ekstra forsiktig med mat i utlandet.


De hygienereglene du praktiserer i Norge, må praktiseres enda strengere i utlandet. Unngå spesielt rått kjøtt og rå fisk. Vask eller skrell rå grønnsaker, frukt.


Tips til pålegg for gravide – Gravide bør følge Helsedirektoratets kostråd som gjelder for hele befolkningen, sier seniorrådgiver Arild Johan Myrberg i Helsedirektoratet. Vi savnet imidlertid en egen oversikt over pålegg, og fikk laget en i samarbeid med direktoratet og Hillesund.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar

Merk: Bare medlemmer av denne bloggen kan legge inn en kommentar.

Populære innlegg