fredag 6. juni 2014

Foster 13 uker

Fra uker og dager til uker og dager av svangerskapet. Det er elleve uker gammelt ( - = uker ). Venene og organene er klart synlige gjennom det tynne hudlaget. Kroppen starter å strekke seg og hodet utgjør nå en tredjedel av kroppslengden.


Hvis det er en jente, har hun nå mer enn millioner egg i eggstokkene sine.

På størrelse med en fersken. Fosteret er nå rundt centimeter langt fra isse til sete og veier gram. Følg graviditeten uke for uke. Les hva som skjer med babyen i magen, og i mors kropp. Få gode tips til dere som skal bli foreldre hver uke i svangerskapet.


Gravid uke til 17. Studier av fostervannsproduksjonen viser at den pågår kontinuerlig. I begynnelsen av denne uken er fosteret tolv uker gammelt.

Hodet er fremdeles stort i forhold til kroppen, men nå kan det holdes oppe av hals og nakke. Man kan begynne å ane hårvirvlene på hodet. Lungene utvikles videre, og fosteret begynner å trekke inn små mengder fostervann og puste det ut igjen.


Babyen er drøyt centimeter fra isse til sete og centimeter i full lengde. Sannsynligvis føler du deg ikke noe særlig bedre ennå. Mange er kvalme, trette, oppblåste og mer.


Trøsten er at kvalmen pleier å gi seg om et par uker. Kanskje har du foreløpig gått lite opp i vekt, men snart kommer vektøkningen sakte men sikkert hos de fleste. Se bilder av foster i ulike uker og få svar på de vanligste spørsmålene om din graviditet.


Noen vil kjenne fosterbevegelser allerede fra uke 1 eller 1 men for de fleste vil det ta noe lenger tid. Hele skjelettet til babyen er nå dannet, men det er fortsatt brusk i store deler. Fra og med uker gammel kalles barnet for et foster , og det kan bøye knærne, støte veggen fra seg og dreie på hodet. Nå kan du tydelig se ansiktstrekk som nese, munn og øyne.


Finger og tånegler vokser, og barnet har begynt utvikle et eget fingeravtrykk. Fra uker forsøker barnet å suge på tommelen sin. Halvgått svangerskap.

Den lille veier ca. Døgnrytmen er fortsatt langt unna. Nå får fosteret søvnfaser. Det sover like mye som en nyfødt. Hvis hevelsen i nakken er større enn normalt, er det en økt sannsynlighet for kromosomavvik hos fosteret.


Noen gravide velger denne uka å få gjennomført den omdiskuterte tidlige ultralyden ved en privat klinikk. Og uansett hva man mener om akkurat det, er det lite som gir en bedre følelse enn å se et hjertebanke og et knøtt som beveger seg. Du bør du ikke bli overrasket om humøret fortsatt svinger veldig. Husk at du har krav på to uker fri i forbindelsen med fødselen.


Noen arbeidsgivere trekker deg i lønn for disse ukene, andre gjør det ikke. Se video om hvordan det er å være gravid i uke her.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar

Merk: Bare medlemmer av denne bloggen kan legge inn en kommentar.

Populære innlegg