fredag 14. juni 2019

Oppsigelse i permisjon

Har din arbeidsgiver god nok grunn? Finansforbundet kan gi deg juridisk hjelp i en oppsigelsessak. Arbeidsgiver kan bare gi en oppsigelse dersom den er saklig begrunnet. Særlig vern mot oppsigelse.


Sykdom er ikke grunnlag for oppsigelse det første året arbeidstaker er sykemeldt.

Dersom arbeidstaker har vært syk i mer enn ett år, gjelder vanlige regler om saklig grunn til oppsigelse. Sykdom kan da under særlige forutsetninger være en saklig grunn til oppsigelse. Oppsigelse i permisjon ? Arbeidstaker er beskyttet mot oppsigelse på grunn av visse permisjonstyper, men ikke alle. Hvorvidt arbeidstaker er vernet mot oppsigelse i en permisjon , vil bero på hva slags permisjon det er tale om. Kan arbeidsgiveren si opp en medarbeider som er gravid eller i permisjon pga.


Les om oppsigelse pga. Ja, du kan si opp i permisjonstiden.

Har nett selv sagt opp min nåværende jobb og begynner i ny jobb etter oppsigelsestiden er gått ut i den andre jobben. Svar: Under permisjon knyttet til fødsel kan den ansatte sies opp på lik linje som de øvrige ansatte. Permisjonen i seg er ikke et saklig grunnlag for oppsigelse. En oppsigelse gitt under foreldrepermisjon vil først ha virkning etter utløpet av permisjonen, jf arbeidsmiljøloven § 15-(2). Det å være i permisjon gir ikke vern mot oppsigelse.


Men arbeidsmiljølovens § 15-nr fastslår at oppsigelsestiden ikke begynner å løpe før permisjonstiden er utløpt. Hvis du ønsker å si opp plass før barnet har begynt i barnehagen, skal du sette den opprinnelige startdatoen som siste dag i barnehagen. Vanlige regler for oppsigelsesfrist og betaling gjelder selv om du ikke har tatt plassen i bruk. Du kan søke om permisjon fra barnehagen i inntil ett barnehageår.


Dersom arbeidsgiver sier opp arbeidstaker som er permittert vil arbeidsgivers lønnsplikt inntre for lovbestemt eller avtalt oppsigelsesti etter ordinære oppsigelsesregler. Arbeidstaker vil normalt ha arbeidsplikt, men hvis det ikke er arbeid i bedriften vil likevel arbeidsgiver ha lønnsplikt. Enkelte permisjoner blir direkte avtalt mellom arbeidsgiver og arbeidstaker eller følger av tariffavtaler.


En del permisjoner er lovfestede. Du har ikke rett på ny permisjon før du har vært i arbeid dobbelt så lang tid som den tidligere permisjonen varte, og minimum ett år siden den begynte. Hvis man for eksempel har hatt utdanningspermisjon i to år, kan man ikke kreve ny permisjon før det har gått fire år.


Snakk med en rådgiver hos oss!

Alle spørsmål innenfor familieretten. Bestill nå i vår bokhandel! Dersom lovlig oppsigelse gis under permisjonen vil oppsigelsestiden ikke begynne å løpe før arbeidstaker er tilbake i jobb.


Tvist om usaklig oppsigelse. Dersom et medlem er i tvil om mottatt oppsigelse er saklig bør man ta kontakt med Tekna for en juridisk vurdering av saken. Konkurranseklausul Etter at arbeidsforholdet er avsluttet vil partene som utgangspunkt ikke ha noen forpliktelser overfor hverandre.


Hver av foreldrene har i tillegg til permisjon etter første led rett til permisjon i inntil tolv måneder for hver fødsel. Denne permisjonen må tas ut umiddelbart etter foreldrenes permisjon etter første ledd. I de fleste tilfeller innvilges ulønnet permisjon. Arbeidstaker som har delvis permisjon etter § 12-har likevel ikke rett til permisjon etter leddet her. Et alternativ kan være at den ansatte avvikler ferie samtidig som straffen sones.


Hva innebærer retten til foreldrepermisjon? Foreldre har rett til permisjon i til sammen måneder i forbindelse med fødsel. Disse månedene omfatter mors rett til permisjon i inntil uker under svangerskapet og seks ukers permisjon som er forbeholdt mor etter fødselen.


Spørsmål: Jeg har frivillig gått ut i ulønnet permisjon fra min faste jobb, og vurderer nå også å si opp jobben helt. Jeg har tre måneders oppsigelsesti og spørsmålet er om jeg da kan si opp jobben når det står tre måneder igjen av permisjonen. For mer informasjon om reglene for prøvetid og oppsigelse i prøvetiden, se kommentarene til arbeidsmiljøloven § 15-6.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar

Merk: Bare medlemmer av denne bloggen kan legge inn en kommentar.

Populære innlegg