fredag 28. juni 2019

Kikhoste smitte

Kikhoste smitte

Den utløser lokal skade av slimhinneoverflaten, og den produserer et giftstoff (toksin) som også medfører irritasjon i slimhinnen. De aller fleste barn er vaksinert mot kikhoste før de fyller år. Andre tidlige symptomer de første 1-ukene kan være rennende nese, lav feber, en sporadisk hoste, apne. Symptomene ligner i denne perioden på en vanlig forkjølelse, slik at man ofte ikke mistenker at en pasient har kikhoste. Personer som nettopp har blitt smittet utgjør den største faren for videre smitte av andre personer.


Kikhoste smitte

Voksne som ikke har latt seg vaksinere på nytt mot kikhoste kan dermed være smittekilder og overføre kikhoste til andre. De som er mest utsatt for smitte er folk som ikke har blitt vaksinert og barn under seks måneder som enda ikke har opparbeidet god beskyttelse gjennom kikhostevaksinen. For disse barna under ett år kan kikhoste være. Ca som ikke er vaksinerte eller immune på andre måter, blir smittet dersom en kontaktperson har kikhoste. Sykdommen er smittsom før hosten oppstår.


I denne fasen har man hoste, rennende nese og feber. Noen kan være smittsomme i opp mot uker. Det anbefales å ta boostervaksine mot alle disse sykdommene ca. Særlig når det gjelder små barn i institusjoner. Hvis det i en barneinstitusjon er barn med kikhoste , må ikke andre barn under år få adgang dersom de ikke har hatt kikhoste eller er vaksinert ganger med fire ukers mellomrom.


Typiske symptomer ved denne sykdommen er hoste i 2-måneder. De siste årene har det vært flere utbrudd av kikhoste i Norge. I sjeldne tilfeller kan et spedbarn ta skade av at det ikke har fått nok oksygen til hjernen. Kikhoste skyldes bakterien Bordetella pertussis.


Adekvat kikhostediagnostikk er viktig, spesielt med tanke på å hindre smitte til uvaksinerte spedbarn. At det kan være kikhoste bør vurderes ved diagnostikk av luftveisinfeksjoner uansett pasientens alder, og spesielt viktig er det der det forekommer langvarig hoste. Det er svært smittsomt, og smitter ved dråpesmitte. Behandling med antibiotika innen tre uker etter symptomdebut vil kunne forkorte sykdomsforløpet og redusere smittsomheten.


Barnet bør podes før opstart af behandling. Er der kighoste i barnets husstan anbefales det, at alle husstandens medlemmer får forebyggende behandling. Stivkrampe, smitte. Det må være en skade eller sykdom som medfører at bakterien trenger inn i kroppen.


De vanligste inngangsportene er: Sår som er forurenset med jord eller dyreekskrementer, er den aller vanligste smittemåten. Bakteriene kommer ikke inn i kroppen vår gjennom hel hud. Heldigvis er alvorlig kighoste blevet en ret sjælden sygdom takket være forebyggelse mod smitte via et effektivt vaccinationsprogram.


Kikhoste smitte

Før vi startede med vaccination mod kighoste i Danmark, fik tre ud af fire børn svære kighosteanfal og omkring børn døde af sygdommen hvert år. Forebyggende antibiotikabehandling11. Smittestoffer spres lett til andre når du hoster eller nyser. For å unngå å smitte andre, bør du hoste i et lommetørkle eller i armkroken, samt vaske hendene ofte.


Ved mangel på såpe og vann anbefales bruk av alkoholbaserte desinfeksjonsmidler for å fjerne bakterier og virus fra hendene.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar

Merk: Bare medlemmer av denne bloggen kan legge inn en kommentar.

Populære innlegg