fredag 14. juni 2019

Blodprosent lav

Blodprosent lav

Lav blodprosent skal alltid utredes. Ofte kan anemi forekomme ved for lavt jern i kroppen, eller på grunn av B12-mangel. Dersom legen finner en lav blodprosent , så skal årsaken finnes, fordi det kan være tegn på alvorlig sykdom.


Det er særdeles feil å ta for gitt at man mangler jern om man får påvist en lav blodprosent. Autoimmun betennelse i mageslimhinnen kan føre til nedsatt opptak av vitamin Bfra tarmen, og kan på sikt føre til utvikling av lav blodprosent , såkalt pernisiøs anemi. Langvarig B12-mangel kan også medføre skader på nervesystemet og psykiske endringer.


Hemoglobin er fargestoffet i de røde blodlegemene. Dette fargestoffet har evnen til å binde oksygen (surstoff), og til å frigi oksygen i kroppens celler. Denne type symptomer er imidlertid ganske vanlige, og de fleste med slapphet, svimmelhet og hjertebank har en normal blodprosent. Men lav blodprosent kan også være det første tegn på sykdom som det kan og bør gjøres noe me for eksempel en svulst i mage eller tarm. Ikke vent med å gå til lege ved lav blodprosent , og gi deg ikke før legen har funnet årsaken.


Blodprosent lav

Blodet består av en væske vi kaller blodplasma, og tre typer blodceller: blodplater, røde og hvite. Anemi er et sikkert tegn på at du ikke er frisk. I dag er det helt forlatt å oppgi hemoglobinkonsentrasjon i blodprosent. Det er likevel endel pasienter som gjerne vil ha oppgitt nivået i blodprosent. Anemi kalles også lav blodprosent eller blodmangel og betyr at det er for lite hemoglobin i blodet.


Hvis du ofte er træt, selvom du egentligt får rigeligt med søvn, har du muligvis en lav blodprocent. Det mest almindelige tegn på en lav blodprocent er nemlig træthed. En lav blodprocent kan skyldes en lang række tilstande og lidelser - alt lige fra graviditet til alvorlige sygdomme.


Ved anemi (også kalt blodmangel eller lav blodprosent ) er vi ofte slappe og trette fordi vi har for få friske røde blodceller i kroppen. Røde blodceller inneholder hemoglobin, som er viktig for å transortere oksygen rundt i kroppen. Mener du blodprosent eller Hb?


For svarene du har fått behandler de to som synonymer, noe de egentlig ikke er. Har du derimot Hb på 8. Hb ( lav i blodprosent ). Det er mer presist å oppgi hemoglobinverdien som en konsentrasjonsmåling, og dette brukes alltid i dag. Blodprosent blir ikke lenger brukt av laboratorier eller i faglitteratur. Mannen min var hos bedriftslegen for en uke siden og tok div. Alt var normalt bortsett fra blodprosenten som var på 12.


Blodprosent lav

Legen sa ikke noe på det, noe som jeg synes var litt rart. Han var blodgiver for ca. For et år siden var den ved en ko.


Blodprøver vil ofte vise lav blodprosent , lave blodplater og lave normale hvite blodlegemer, mens det vil være mange kreftceller i blodet – det omtales ofte som umodne, hvite blodlegemer. Benmargsprøve er alltid nødvendig for å stille diagnosen leukemi. En benmargsprøve kan tas både fra brystbenet og hoftekammen. Eldre mennesker tåler lav blodprosent dårligere enn yngre. Din mor må utredes for å finne årsaken til at hun er blodfatting.


Når blodet sirkulerer gjennom lungene, binder oksygenet seg til hemoglobinet. Siden du hadde stort blodtap og har såpass lav blodprosent kan du også få blodoverføring på sykehuset. Du trenger jo egentlig rask hjelp, for å gå med lav blodprosent er ikke verken behagelig eller sunt. Blodprøver er viktig for legene i en sykdomsperiode og i etterkant for å kunne finne ut om kroppen har det bra.


Når man er på sitt sykeste, og for eksempel ligger på intensivavdelingen tas blodprøver ofte, og du kan bli ganske opphengt i svarene selv om du kanskje ikke egentlig forstår hva de betyr. Hvis Hb er lav , må årsaken til blodmangelen avklares med ytterlige blodprøver og evt.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar

Merk: Bare medlemmer av denne bloggen kan legge inn en kommentar.

Populære innlegg