tirsdag 11. juni 2019

Helvetesild barn

Hos eldre kan det være jagende, brennende og sviende smerter i det angrepne hudområdet i over måned etter utbruddet. Disse smertene opptrer hyppigere ved helvetesild i ansiktet. De fleste tilfeller er hos personer over år.


Herpes zoster-virus forårsaker vannkopper. Helvetesild er en infeksjon forårsaket av herpes zoster-virus. Etter at vannkoppene er over, legger viruset seg i dvale i nerveknuter i kroppen.

Viruset kan senere aktiveres og krype ut langs en hudnerve. Det skjer gjerne når immunforsvaret er svekket, på grunn av alder, psykisk stress eller sykdom. Varicella zoster er det samme viruset som forårsaker vannkopper. SymptomerVed helvetesild får man væskende blemmer som danner et belte eller et tydelig avgrenset område på kroppen.


Vanligvis får man helvetesild på den ene siden av overkroppen. Eldre og personer med svekket immunforsvar er mest utsatt for å få helvetesild , men det kan også ramme friske barn og voksne, sier Ekornes. Det er derimot sjelden utslettet forekommer hos barn.


Risikoen for å få helvetesild øker med alder, og alle tilstander som senker immunforsvaret kan utløse et anfall.

Man kan ikke smitte andre med helvetesild , men fordi blemmene inneholder vannkoppevirus kan man smitte andre med vannkopper. Hos cirka vil symptomene på helvetesild gå over i løpet av noen uker. Viruset blir liggende i hvilefase (latent) i nervetrådene inn mot ryggmargen resten av livet.


Etter du har hatt vannkopper, vil viruset trekke seg tilbake og blir værende i nervecellene. Når man har hatt vannkopper som barn , vil det bli værende igjen et visst antall varicella zoster-virus i nervene som går fra huden til ryggraden. Barn som blir smittet med vannkopper før de fyller år og personer med nedsatt immunforsvar er også i risikogruppen for å utvikle sykdommen. Det er uvanlig å bli rammet av helvetesild mer enn én gang, men det forekommer.


Det er anslått at én av fire mennesker vil oppleve helvetesild i løpet av livet. Vær oppmerksom på at et lite barn med vannkopper ikke kan infisere sin bestemor slik at hun får helvetesild. Jeg var redd for å smitte Lucas- og spurte om jeg skulle ta noen forhåndsregler.


Neida, han kom nok til å få herpesen eller annen gang i løpet av barndommen han også, de fleste barn får det. Mindre enn fem prosent av alle helvetesild lider er barn. Den sykdom, som er kjennetegnet ved et utslett, forekommer som det andre trinn av vannkopper.


Men når helvetesild forekommer hos barn , symptomene ikke alltid speile de av voksne. Sykdommen er mest utbredt hos voksne over en alder av 50. Hva er helvetesild ? Primærinfeksjon forårsaker vanligvis hos barn en mild sykdom med utslett (vannkopper), men kan hos voksne gi et mer alvorlig forløp.


Spesielt utsatt er personer med svekket immunforsvar.

For barn som får kreftbehandling kan vannkopper være en livstruende sykdom. Voksne som får helvetesild vil opparbeide mye antistoffer i blodet mot det aktuelle viruset. Voksne som gir blod til uker etter sykdommen, og gjør oppmerksom på at de har hatt helvetesild til blodbanken, kan redde livet til flere barn ved å gi blod.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar

Merk: Bare medlemmer av denne bloggen kan legge inn en kommentar.

Populære innlegg