onsdag 26. juni 2019

Lungebetennelse crp

Stort utvalg av helserelaterte hjemmetester. Rask levering rett hjem i postkassen. I de tilfellene hvor det er klare tegn til lungebetennelse , og pasienten fremstår syk, vil antibiotika føre til bedring i løpet av en ukes tid. Likevel er mykoplasma lungebetennelse i de fleste tilfellene mindre alvorlig enn den mest vanlige lungebetennelsen som forårsakes av bakteriearten pneumokokker. Sykdommen vil gi øket antall hvite blodlegemer i blodet.


Blodprøven CRP (C-reaktivt protein) vil vanligvis være forhøyet, også tidlig i forløpet. Forhøyet CRP over støtter diagnosen bakteriell lungebetennelse. SR vil bli forhøyet, men tar litt tid før den stiger.


SR, vil bli øket, men det tar litt tid før den stiger. CRP stiger ved mange akutte, bakterielle infeksjoner, slik som ved lungebetennelse. Røntgenundersøkelse av lungene er vanligvis unødvendig, men kan bli aktuelt ved tvil om diagnosen, hvis lungebetennelsen varer lenge, ikke går tilbake etter behandling, eller kommer tilbake etter kort tid. Sjeldent at noen av pasientene på jobb har noe særlig forhøyet crp ved lungebetennelse. Men man kan visstnok høre det på lungene, iflg legen hos oss.


Lungebetennelse kan gi alt fra lette til alvorlige symptomer. Hoste, gjerne med grønnlig oppspytt, er vanlige symptomer på lungebetennelse. Grønlig oppspytt indikerer infeksjon med pneumokokker, som er den vanligste bakterien.


Dette skyldes både at den har et mildere forløp med lavere feber, og at det ofte er den mest motstandsdyktige delen av befolkningen som angripes. Lungevevet vil si lungeblærene (alveolene), der den livsviktige transporten av oksygen fra luft til blod foregår. Når lungevevet blir betent, kan det bli tyngre å puste. CRP er også forhøyet ved lungeemboli og hjerteinfarkt.


CRP øker som regel mer ved bakterielle infeksjoner enn ved ukompliserte virusinfeksjoner. Ved blant annet lungebetennelse har prøven imidlertid begrenset verdi når det gjelder å skille mellom bakterier og virus. I motsetning til blodsenkningen (SR) øker CRP lite under svangerskap.


Den medisinske betegnelsen for lungebetennelse er pneumoni. Legen vil spørre om pasienten har hatt en lett infeksjon i luftveiene. Hvorfor får man lungebetennelse ? Men også kjemikalier, gasser og innånding av eget maveinnhold kan gi lungebetennelse. SR (!!!!) og CRP Blodprøver viste : Normale leukocytter og ellers normale verdier. Laboratoriet vil vanligvis gi svar på prøven i løpet av et par dager.


Lungebetennelse crp

Hvis mengden av antistoffer er steget i 2. Mange av de vanlige bakteriene som kan gi lungebetennelse , sitter ofte i nese og svelg på forhånd. Virus gir svært sjelden lungebetennelse. Vært hos legen for uker siden, fikk penicillin mot bihulebetennelse.


På nytt til legen for dager siden, ble påvist pneumekokker fra prøve tatt i nesen ved tidligere besøk. CRP på og legen mente å høre bilyder på ene lungen. Misstanke om lungebetennelse. Røtgen viste ikke noe.


Tilstanden kan være svært alvorlig, særlig hvis du er eldre eller har problemer med helsen. Tilhører du risikogruppen bør du vurdere å vaksinere deg. De vanligste symptomene er feber, hoste og tung pust.


Man kan også bli trett, få dårlig matlyst og ha problemer med å få i seg nok væske.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar

Merk: Bare medlemmer av denne bloggen kan legge inn en kommentar.

Populære innlegg