torsdag 6. juni 2019

Brente mandler holdbarhet

Brente mandler er tradisjonsrikt juleknask som smaker av barndommens jul. Her får du oppskriften på hjemmelagde brente mandler. Enkelt og godt, men husk en dose tålmodighet og passe høy temperatur. Gi dem bort som en spiselig julegave eller kos deg med den karamelliserte søtsaken selv.


Avkjøl mandlene helt før de fylles over på pene glass eller i kremmerhus. Kunsten med brente mandler er å brenne de så lenge at alt sukkeret smelter og legger seg som karamell rundt mandlene , uten at det smaker svidd. Et tygg, og du er hekta! Skal du lage brente mandler må du bruke muskelkraft.


Bruk en litt stor kjele, så slipper du at mandlene blir for mye brent. Bruker du en jernpanne går det enda enklere. En teskje eller to med kanel gjør disse.


Sil dem og klem mandlene ut av skinnet, gjerne inni et håndkle. Mandler er sprø med en mild sødme. Kjennetegn på kvalitet - velg riktig. Oppbevaring og holdbarhet. Jeg bruker en jerngryte til brente mandler.


Sukkeret vil da smelte og legge seg rundt mandlene. Jeg synes mandlene ble ristet litt for lenge, og det var litt lite sukkermasse til å dekke alle mandlene skikkelig. For meg funker 4:2:forhold mellom mandler , sukker og vann best – selvom det er mer væske som må fordampes synes jeg det er verdt tiden. La det kjøle seg av. Hell mandlene ut på bakepapiret (nå er det veldig varmt, pass på så du ikke brenner deg).


Nå kan du brekke løs det du vil. Tips: Kjør dette til krokanbiter i en kjøkkenmaskin og bruk i iskrem! Det finnes mange, gode smaker som passer godt sammen med brente mandler. Tenkte vi skulle lage brente mandler til gaver til jul i fine kremmerhus.


Men hvor lenge holder disse? Noen som kan forklare meg med t-skje hvordan jeg gjør det? Jeg har laget endel brente mandler opp gjennom årene, både med melis, sukker og testet om brente mandler blir best ved å riste de i ovn før karamelisering. Min erfaring er at brente mandler blir best på smak når de først ristes i ovn.


Nøttene får da fram den karakteristiske deilige mandelsmaken. Skru opp varmen på plata og rør kraftig. Det er nå viktig at du rører godt slik at de som ligger i bunnen ikke blir helt svarte. Rør det inn og hell mandlene over i en form.


Dra mandlene fra hverandre med gaffel om du vil. Jeg liker godt at noen mandler henger sammen og at noen har litt ekstra karamell. Og det viktigste er å riste mandlene i ovnen på forhån og deretter ha kanel i blandingen. Du trenger ikke bare lage disse til jul.


Det å lage brente mandler innebærer som regel en del banning og steiking og jeg har ikke inntrykk av at dette er noe de fleste setter pris på å lage rundt omkring i de tusen hjem. For det første er det fort gjort å brenne seg og mandlene klistrer jo alltid sammen. Men frykt ikke, det er noe få triks som skal til for å lage brente. Når du åpner boksen med oliven bruker du kjøkkenreskap for å plukke ut de oliven du trenger. Restene legger du over i et rent glass med lokk og dekker med laken fra boksen.


Gul suksesskreeggeplommer 2g melis dl kremfløte 2g smør. Pynt: g brente mandler. Fremgangsmåte: Pisk eggehvitene stive. Tilsett halvparten av sukkeret og pisk til marengs.


Mal mandler og brente mandler fint i food.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar

Merk: Bare medlemmer av denne bloggen kan legge inn en kommentar.

Populære innlegg