mandag 3. juni 2019

Hvor mye morsmelk per måltid

Lurer på hva som er vanlig mengde morsmelk per måltid for babyene? Tenker spesielt sånn i forhold til å ta opp frossen melk, hvor mye fryser. Jeg vil gjerne skrive litt om hvor mye et fullammet barn spiser av mor. Eller rettere sagt, hvor lite et fullammet barn spiser i forhold til hva de fleste av oss tror.


For hva når du skal pumpe deg og være borte fra babyen noen timer?

Hvor mye utpumpet morsmelk trenger barnet for å unngå krise? Dersom barnet spiser ganger i døgnet så kommer du da frem til at han skal ha 1ml til hvert måltid. Når jeg pumpet meg, prøvde jeg gjerne å tømme et bryst, siden Sneipen bare tok om gangen, også toppet jeg litt med det andre for å være sikker.


Så ta utgangspunkt i hvor mye hun veide sist du fikk henne vei beregn av det, og del på antall måltid i døgnet. Meeeen, det er individuelt, og som oss voksne spiser babyene noen ganger mye og noen ganger lite, så ta det som en litt løs rettesnor. I begynnelsen har nyfødte en mage som ikke rommer mer enn én til to teskjeer (til ml).


Ettersom brystet tømmes, stiger fettinnholdet i melken. Et fullt bryst vil først i måltidet gi melk med lavere fettinnhol men jo mer brystet tømmes, jo høyere vil fettinnholdet bli.

Vektøkning hos barn som får morsmelk. Det er ikke mulig å si nøyaktig hvor mange gram spedbarn generelt bør legge på seg. Dette er forskjellig fra barn til barn. Barnet skal følge sin forventede kurve i percentilskjemaet som helsestasjonene bruker.


Det er viktig at man ser på utviklingen over tid. La det gå lengst mulig tid mellom tobakksbruk og amming. Hvis du røyker eller snuser rett etter at du har ammet, vil det være mindre nikotin i morsmelken når babyen får sitt neste måltid , enn om du røyker eller snuser før du ammer. For å finne ut hvor mye barnet skal du regne ut hva som er av barnets kroppsvekt. Så skal du dele den summen på antall måltider pr dag.


Slik finner man ut hvor mange ml barnet skal ha til hvert måltid. Men alt er individuelt. Noen barn drikker mye andre mindre. Gi barnet det som det vil ha. Man kan aldri gi for mye morsmelk.


For finne ut hvor mye barnet skal du regne ut hva som er av. Her er en omtrentlig oversikt over hvor mye morsmelkerstatning barnet.

Mor tenker naturlig nok at nr barnet skal spise 1til ett mltid og hun bare. C-vitaminrike grønnsaker og frukt til måltidet vil øke jernopptaket og øke innholdet av C-vitamin i morsmelken. Tørsten er en god rettesnor for hvor mye du trenger å drikke.


Hvor ofte du skal amme babyen er veldig individuelt, men rundt 8-ganger per dag er ganske vanlig. Det informerer sykepleier og ammeveileder hos ammekontoret. Hvor ofte amme nyfødt baby - Noen ganger går det to timer mellom hver amming, andre ganger tre timer. Babyen må imidlertid ofte ammes hver time om kvelden, sier hun.


Spedbarn trenger ca. Altså, hvis hun veier fire kilo, er femten prosent 6gram. Hvis hun får ti måltider i døgnet, blir det gram til hvert måltid.


Barn som gulper mye , bør kanskje mates oftere og med mindre mengde hver gang. Det kan være lurt å veie barnet før og etter det har spist, for å se hvor mye det har fått i seg. De fleste mødre har nok morsmelk den første tiden, men ikke alle. Eventuelt kan mor pumpe seg og se hvor mye melk hun har.


Det jeg lurer på er hvor mye uke. Dersom du kan amme noe, er dette svært verdifullt for barnet ditt, selv om det bare er noen ml i døgnet. Hvis du kan, bør du vente med å innføre flasken til ammingen er godt etablert. Avslutt måltidet når barnet gir tegn på at det er mett.


Hvor lenge skal barnet ha morsmelkerstatning? Barn som får morsmelkerstatning, bør få dette hele første leveår. Fra ett års alder kan du gi vanlig kumelk.


I motsetning til morsmelk , som endrer smak etter det du som mor spiser, er smaken på morsmelkerstatning lik hele tiden.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar

Merk: Bare medlemmer av denne bloggen kan legge inn en kommentar.

Populære innlegg