tirsdag 20. mars 2018

Mat til gravide

Les mer om hvilke næringsstoffer og matvarer som er viktig for gravide. Her gir vi deg tips til hvilke matvarer det kan være lurt å få i seg som gravid. Gå ned i vekt fort uten å sulte deg selv.


I brosjyren Gode levevaner før og i svangerskapet (PDF) er alle de viktigste rådene til gravide samlet. Pregnancy, birth and the postnatal period in Norway (PDF) Dette bør du spise.

For at barnet i magen din skal vokse og utvikle seg, trenger du mer mat enn ellers. Du trenger for eksempel mer vitaminer og mineraler. Kosthold for gravide. Når du er gravid trenger du et kosthold som er variert og som gir tilstrekkelig av næringsstoffer. Mat og drikke gravide ikke bør spise.


I svangerskapet bør du være oppmerksom på enkelte matvarer som kan inneholde mikroorganismer, fremmedstoffer eller miljøgifter som kan være skadelig for fosteret. Mat som er riktig for gravide , er det vi alle kjenner som sunn kost. To måltider sjøfisk per uke kan være gode kilder til Omega-fettsyrer, som er viktige for hjernens utvikling.

Tilskudd av folat er særlig viktig tidlig i svangerskapet. Gravide som velger å reise til land med høy smitterisiko, bør være ekstra nøye med å følge rådene som gjelder mat og hygiene – og unngå kontakt med katter. Noen er naturlig forekommende, som f. Tips til pålegg for gravide – Gravide bør følge Helsedirektoratets kostråd som gjelder for hele befolkningen, sier seniorrådgiver Arild Johan Myrberg i Helsedirektoratet. Vi savnet imidlertid en egen oversikt over pålegg, og fikk laget en i samarbeid med direktoratet og Hillesund. Helsekort for gravide er et journaldokument for å sikre forsvarlig behandling,.


Her er de mest stilte spørsmålene om mat til gravide : 1. Hva er ja- mat for gravide ? Det er mange som lurer på hva slags matvarer de bør spise mindre av, og hva de bør spise mer av når de er gravide. Noen matvarer bør du holde deg unna når du er gravid fordi det kan utgjøre en helserisiko for barnet, men ellers er det ikke nødvendigvis. Drikk et glass juice til frokost.


Prøv blandet salat med litt kylling til lunsj. Bruk en banan i kornblandingen. Spis fruktsalat til dessert. Mange gravide sier de får mer lyst på noe søtt.


Spørsmål: I følge flere, dog noe useriøse kilder, tillates alkohol i mat til gravide dersom maten er kokt.

Stemmer dette i alle tilfeller? Kan man si til gravide at de kan ta til seg mat med kokt alkohol, f. Tommelfingerregler for gravide og mat : Sjekk matportalen. Feil mat -produkter kan skade barnet, da det kan inneholde skadelige stoffer.


Ikke spis rått kjøtt, og spis kun varme behandlet godkjent fisk og sjømat. Husk å sjekke hvilke typer sjømat du kan spise da det finnes noen unntak. Enkelte typer ost, kjøtt og fisk kan inneholde bakterien listeria, parasitten toksoplasma eller mye miljøgifter.


Det finnes mat du bør unngå når du er gravid. Unngå mageinfeksjoner ved å fokusere på hygiene når du lager mat , og ved å velge riktig ferdiglaget mat. Dessuten bør du unngå store mengder kaffe, søtsaker og søt drikke som brus og saft.


Amming tærer også på kroppens jernreserver. Gravide og ammende bør ha et kosthold med jernrike matvarer og mat som hjelper til å øke opptaket av jern. Magert kjøtt og leverpostei er gode jernkilder, samt grovbrø havregryn, egg og belgvekster. Hei jenter Første gang jeg kan skrive på gravid -siden da jeg fikk positiv test igår! Jeg har lyst å starte svangerskapet med et sundt kosthold.


Jeg er dessverre dårlig til å spise ofte og lite, men heller sjeldent og lite. Har heldivis ikke vært plaget med kvalme sålangt Tenkte denne siden kunne.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar

Merk: Bare medlemmer av denne bloggen kan legge inn en kommentar.

Populære innlegg