tirsdag 13. mars 2018

Den 4 barnesykdommen

Norway Shop, den offisielle butikken for gensere fra Dale. Vanligst er det i alderen måneder til år. Virussykdommen er et slags herpesvirus, men helt ufarlig, sier fastlege, Kari Løvendahl Mogstad ved Munkholmen legesenter og gründer i firmaet Lykkelig som Liten. Viruset skyldes et Parvovirus og smitter via dråper som oppstår i luften ved hosting og nysing, sier fastlege Kari Løvendahl Mogstad ved Munkholmen legesenter og gründer i firmaet Lykkelig som Liten. Sykdommen gir livslang immunitet.


De fleste opplever å bli smittet av den fjerde barnesykdom i løpet av de 2-første leveårene, og aller hyppigst rammer den mot slutten av det første leveåret. Feberen varer i noen få dager, typisk i tre dager, og når feberen faller vil barnet få utslett. Utslettet varer vanligvis i 1- dager. Vel den forma og styrken som passer barnet ditt.


Doseringen på pakningen er tilpasset vekt og alder. Medisiner som inneholder virkestoffene paracetamol og ibuprofen bør ikke gis oftere enn 3– gonger i døgnet (avhengig av alder), og doseringen skal ikke overskrides. Snakk med legen eller be om råd av fagpersonell i apoteket. Storebror hadde denne barnesykdommen når han var måneder.


Men han hadde et ganske klassisk tilfelle med høy feber (ca 35) i tre dager, den fjerde dagen var han feberfri og da kom utslettet. Men det var ikke helt likt nå. På søndag var feberen HELE dagen og han bare sov. Da ble jeg litt redd og vi dro på legevakta.


Er temmelig sikker på at det er den 4. Men, det jeg lurer på er om noen har hatt barn med denne sykdommen, snakket med lege, og hvilken beskjed dere har fått ang hvor lenge barnet bør bli hjemm. Disse fagfolkene besvarer ikke lengre nye spørsmål i vårt forum, men her kan du lese tidligere spørsmål og svar. En feber som kommer og forsvinner nokså raskt, etterfulgt av et utslett som kommer til syne akkurat når barnet virker bedre er et tegn på roseola, eller tredjedagsutslett. Ved asymptomatisk infeksjon begynner den smittsomme perioden rundt dager etter eksponering og er som regel over dager etter eksponering (av og til opptil dager).


Vertikal smitte fra mor til foster kan forekomme. Kan også smitte ved transfusjon av blodprodukter, benmargs- og organtransplantasjon. Tilstanden er svært vanlig, og bryter ut 5-dager etter at barnet er smittet. Røde merker på kinnene som ofte flyter sammen, nesten som om man har fått en lusing. Synes både på kinn, nese, armer, lår og bakende.


Kan vare i opp til dager og men gir sjelden feber. Rammer spesielt -12-åringer. Behandling Kan ikke behandles, men går over av seg selv. Nå har jeg sett hele i ett jafs, og likte den veldig godt hele veien, mer og mer egentlig.


Ida Elise Broch er så dyktig og nydelig, Gabrielle er fantastisk fin, og slutten står seg godt. Det skal være slik. Vi har ikke hatt det enda. Begge guttene hadde den da de var mnd.


Men snuppa har akkurat blitt frisk etter å vært syk med RS virus i over uker. Nå er det vist trolig at sønnen min har den fjerde barnesykdom. Jeg har lest om sykdommen, men det står ingen steder at sykdommen kan medføre smerte. Er det noen sammenheng her eller er det to forskjellige ting? Har noen erfaring å dele?


Den 4 barnesykdommen

Jeg jobber i en barnehage, og det blir sagt at den 5. Var det den med dager feber og utslett? Den barnesykdommen.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar

Merk: Bare medlemmer av denne bloggen kan legge inn en kommentar.

Populære innlegg