torsdag 29. mars 2018

Vanlig kroppstemperatur

Temperaturen i kroppens indre hos mennesket varierer under vanlige forhold i hvile mellom 3°C og 3°C. Hos hvert individ varierer kroppstemperaturen periodisk over ett døgn med fluktuasjoner på 5–°C. Den normale kroppstemperaturen varierer mye mellom ulike mennesker, tid på døgnet, omgivelsenes temperatur og metoden man måler temperaturen med.


En så stor variasjon som 3til 3grader celsius har vært angitt å kunne være normalt. Infeksjon med coronavirus hos mennesker forårsaker vanlig forkjølelse i de fleste tilfellene. Men noen coronavirus kan forårsake influensalignende sykdommer som kan få et alvorlig forløp, f.

Lav kroppstemperatur , kalles hypotermi på det medisinske fagspråket. Kroppstemperatur er en måte å måle kroppens evne til å lage og til å bli kvitt varme. Kroppen er veldig god på å holde temperaturen i et trygt område, selv når temperaturen utenfor kroppen endres mye. Man går ut ifra at eldre personer på generelt nivå har et lavere kroppstemperatur enn yngre personer (4). Hos barn finnes det friske barn som kan ha en kroppstemperatur over °C (opptil 3°C) (7), særlig når det dreier seg om fysisk aktive barn i småbarnsalderen som måles sent på ettermiddagen etter aktiviteten (7).


Jeg har en kroppstemperatur på 35-til vanlig. Ved grader føler jeg meg temmelig slapp, og når temperaturen nærmer seg er jeg sengeliggende og klarer såvidt å karre meg opp av senga for å gå på toalettet. Temperaturen i huden og i strukturer like under, kan være betydelig lavere enn i de indre kroppsdelene.

Andre årsaker til lavere kroppstemperatur enn vanlig , hos den som ellers føler seg frisk, er anoreksi eller feilernæring pga det da forsvinner så mye fett fra kroppen. Er 3grader normalt på barn? Hvis barnet ditt ikke har noen kjent sykdom og ellers virker i fin form, er sannsynligvis en måling av kroppstemperaturen på 3ikke uttrykk for at noe er galt. Spørsmålet om hvor høy kroppstemperatur et menneske kan tåle før livsprosessene svikter, har ikke noe klart svar. Yngre og for øvrig friske mennesker kan antagelig tåle en temperaturstigning til cirka °C i noen timer.


Man vet at mennesker kan overleve kortvarige temperaturstigninger til over °C. C er sett på som høy kroppstemperatur. For å beholde en sunn temperatur, er det viktig å kunne tilpasse deg til miljøet rundt deg. Når kroppens evne til å ta hånd om varme er tapt, vil kroppens temperatur stige.


Når du har en høy kroppstemperatur , fører det til at blodårene utvides. For lav kroppstemperatur (hypotermi) Temperatur under 30°C regnes som for lav kroppstemperatur (hypotermi). Det er vanlig å dele inn i mild (- 37°C), moderat (– °C) og uttalt (under 28°C) hypotermi.


Dersom man ikke får termometeret langt nok inn i anus kan termometeret vise feilaktig for lav kroppstemperatur. Forhøyet kroppstemperatur kan dog være et tegn på at hunden holder på å bli overopphetet. Hunder er svært følsomme for overoppheting ettersom de kun svetter gjennom tredeputene og dette er et for lite område til at en tilstrekkelig avkjøling av kroppen skal kunne skje.


Kattens kroppstemperatur kan måles med et termometer. Hva er en normal temperatur for en voksen? Det går ikke an å bedømme temperaturen ved hjelp av å kjenne på kattens snute eller poter.

Temperaturen tas i endetarmen med et vanlig endetarmstermometer som man også bruker på mennesker. Vanlig med variasjoner. Normalt ligger den på 3grader - pluss minus en halv grad. De flesta djur är växelvarma (en term som tidigare varit vanlig är kallblodiga), och kroppstemperaturer varierar med omgivningstemperaturen.


Fåglar och däggdjur sägs vara jämnvarma eller varmblodiga och har en relativt konstant kroppstemperatur. Hur hög din kroppstemperatur blir vid feber kan variera beroende på vilken kroppstemperatur du har när du är frisk. Ett tydligt mått för feber är att du känner dig sjuk i kombination med att din kroppstemperatur ökar minst en grad från din normala kroppstemperatur.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar

Merk: Bare medlemmer av denne bloggen kan legge inn en kommentar.

Populære innlegg