tirsdag 15. august 2017

Spedbarn sover mye

Babyer som sover mye. Lorentzen synes ikke at det er grunn til å bekymre seg dersom babyen sover svært lenge om gangen. Opp mot timer trenger ikke være unormalt. Dersom du har en baby som sover mer enn timer ville jeg nok sett litt på allmenntilstanden og oppsøkt lege, sier hun.


I denne perioden mangler barnet ofte et klart søvnmønster, men dette bedres etterhvert som barnet utvikler seg.

Når nervesystem og hormonproduksjon kommer ordentlig i gang, vil skillet mellom dag og natt bli klarere, og barnet vil foretrekke å sove mer om natten. Hvor mye sover spedbarn ? En studie viser at prosent av spedbarn sover åtte timer sammenhengende ved ett-års alderen, men prosent sover fortsatt ikke fem timer sammenhengende. Det er store variasjoner i hvor lenge spedbarn sover sammenhengende. Her er gode tips om hvordan du kan legge til rette for barnets søvn, og etter hvert etablere leggerutiner.


De stimulerer brystet tilstrekkelig for å sørge for en god melkeproduksjon og får i seg nok mat. De kan ha et par lengre soveøkter på opptil 4-timer.

Det er ganske mange foreldre som sliter med barnas soving på dagtid. Ofte fordi barna sover så kort om gangen, eller må trilles for å sove, sier helsesykepleier og søvnterapeut Karin Naphaug. Hun forklarer at for mye soving på dagen kan føre til at barnet ikke blir trøtt før seint på kvelden. Men hvis man opplever at den nyfødte har en veldig omvendt døgnrytme, det vil si sover mer og i lengre økter om dagen enn om natta, så kan det være lurt å vekke barnet etter tre timer søvn på dagen for å amme eller gi flaske. Spedbarn sover veldig forskjellig.


For lite synes dere kanskje. Noen sover mye , andre lite. Nyfødte sover i gjennomsnitt timer i døgnet.


Under søvnen befinner spedbarnet seg i forskjellige søvnfaser, og det er forklaringen på, at barnet i perioder under søvnen ligger helt rolig, og i andre perioder sover meget urolig. De våkner ofte med 2-timers mellomrom for å få mat, og deres lengste søvnperioder er normalt 4-timer. Likevel kan det forekomme at barn sover dobbelt så lenge.


Slike variasjoner er helt akseptable så lenge barnet er sunt og friskt. Jeg har en datter på mnd som i det siste har hatt behov for lengre blunder. Er dette en fase eller noe jeg bør uroe meg over?


Hun er frisk og sprek ellers og veldig aktiv når hun først er våken. Hun har bare aldri sovet så v.

Først av alt, det er heldigvis skjelden at det går virkelig galt. Det er en tid siden jeg satte meg inn i vaksiner, og siden DTP og HiB ikke var aktuell så har jeg lite kunnskaper om det. Dersom spedbarnet sover i seng sammen med foreldre, bør det brukes egen dyne. Ikke dekk helt til vognåpningen med regntrekk eller teppe når barnet sover i vognen. Alt dette kan bidra til å redusere risiko for krybbedød.


Tabellen viser hvor mye søvn et barn vanligvis trenger, men professor Ståle Pallesen ved Nasjonalt kompetansesenter for søvnsykdommer, understreker at det kan være store forskjeller i barns søvnbehov. SE TABELLEN NEDERST – Man skal derfor ikke fortvile om barnet sover mindre enn det som er oppgitt, sier han. Et spedbarn som sover er et betagende syn for de fleste, og sikkert aller mest for foreldrene.


Vi har vel alle stått over barnesengen lange stunder bare for å beundre den lille og følge med på ansiktsuttrykket som forandrer seg, og de små armene som fekter litt i luften. Men, et spedbarn som våkner oftere enn hvert tredje kvarter, som gråter og er utilpass når det våkner, og som krever mye hjelp og støtte av en voksen for å sovne igjen etter hver søvnsyklus, kan være et eksempel på et spedbarn med urolig søvn, forklarer Bakkeid. Hva skyldes urolig søvn hos baby?


Enten sovner de ikke når de skal om kvelden, eller de våkner altfor tidlig om morgenen, eller de sover ikke ordentlig om dagen. Det kan være vanskelig å få oversikt over akkurat hvor mye barnet sover , og hvor mye søvn det egentlig trenger. De fleste er enige om at barna ikke sover nok. Sørg for at babyen ikke har på seg for mye klær, og at den kan bevege seg. Hvis babyen svetter, har fuktig hår eller får varmeutslett, er det for varmt i sengen.


Mange babyer sover godt utendørs, men hold hele tiden øye med babyen, og kle den etter årstiden og været. Barn er forskjellige og foreldre er forskjellige. Det finnes ikke metoder som passer for alle.


Og det er ikke like viktig for alle at barnet lærer å sovne alene i egen seng. Hun understreker at foreldre må kjenne til søvnsykluser, hvor mye spedbarn i ulike aldre faktisk sover , gode strategier for å hjelpe barnet til å sovne, og hvordan de kan forholde seg til barnets signaler på uro under søvn.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar

Merk: Bare medlemmer av denne bloggen kan legge inn en kommentar.

Populære innlegg