torsdag 6. mars 2014

Permisjon ved fødsel

Det er lett å la seg forbløffe over svangerskap og fødsel. Vi har samlet noen av de faktaene som fascinerer, forundrer og forbløffer oss mest. De ferskeste innenriksnyhetene.


Hold deg oppdatert med ABC Nyheter. Arbeidsmiljøloven om rett til permisjon Folketrygdloven om ytelser ved svangerskap, fødsel og adopsjon Svangerskapskontroll.

Gravide arbeidstakere har rett til fri med lønn i forbindelse med svangerskapskontroll. Foreldre har rett til permisjon i til sammen måneder i forbindelse med fødsel. Disse månedene omfatter mors rett til permisjon i inntil uker under svangerskapet og seks ukers permisjon som er forbeholdt mor etter fødselen.


I tillegg til disse månedene, har hver av foreldrene rett til ett års permisjon hver for hver fødsel. Innloggede tjenester. Du kan logge på NAVs tjenester med ulikt sikkerhetsnivå.


Med MinID kan du sende meldekort, bruke arbeidstjenestene, sjekke utbetalinger m. Med BankI BankID på mobil, Buypass eller Commfides kan du i tillegg søke om ytelser, skrive til NAV og motta meldinger fra NAV.

I forbindelse med fødsel har far rett på uker fri for å bistå mor ved fødselen. Dersom foreldrene ikke bor sammen, kan retten til permisjon utøves av en annen som bistår moren. Denne permisjonen er regulert av arbeidsmiljøloven § 12-3.


Omsorgspermisjonen skal tas ut i forbindelse med fødselen. Alle fedre har rett til uker permisjon for å bistå mor i forbindelse med fødsel. I arbeidsmiljøloven kalles denne rettigheten for omsorgspermisjon.


Det er ikke det samme som fedrekvote, som er den delen av foreldrepengeperioden som bare far kan ta ut. Permisjon uten introduksjonsstønad ved fødsel og adopsjon. Etter fødsel har foreldre som deltar i introduksjonsprogram rett til omsorgspermisjon i til sammen opptil måneder i barnets første leveår. Tar ikke begge foreldrene omsorgen for barnet, kan retten til den som ikke tar omsorgen utøves av en annen som tar omsorgen for barnet. Det gjøres unntak ved prematur fødsel.


Du kan motta foreldrestipend i inntil uker (tre uker før og uker etter fødselen. De første seks ukene etter fødselen er forbeholdt mor.) Ved adopsjon er perioden uker. Ved flerbarnsfødsel eller adopsjon av flere barn, økes perioden med fem uker for hvert ekstra barn. En annen lovfestet permisjon er utdanningspermisjon.


En del permisjoner er lovfestede. Man må før fødsel bestemme seg om man som par ønsker eller 1 lønn. For hvert barn utover ett får man uker ekstra ved lønn og uker ekstra ved 1 lønn.

Statlige og kommunalt ansatte får utbetalt lønn i omsorgspermisjonen, og også andre arbeidsplasser kan ha lignende ordninger. Arbeidsgiveren bestemmer om det gis lønn ved omsorgspermisjon. Hver av foreldrene har rett til å utvide permisjonen utover foreldrepengeperioden med inntil ett år ved hver fødsel , og blir da permisjon uten lønn.


Er en alene som omsorgsperson for barnet, har en rett til to års permisjon. Generelle bestemmelser. Foreldrepenger kan ytes til barnets mor og far ved fødsel og ved adopsjon av barn under år. Det kan ytes foreldrepenger som ved adopsjon til person som har foreldreansvar når den andre av foreldrene dør, eller får tildelt foreldreansvaret i medhold av barnelova § og kapittel 7. Hvis foreldrene ikke bor sammen, kan retten til permisjon utøves av en annen som bistår moren. Denne omsorgspermisjonen må tas ut i forbindelse med fødselen.


Introduksjonsprogrammet følger stort sett de samme fraværsreglene som arbeidslivet ellers. Deltakere skal få fri ved for eksempel sykdom, fødsel eller høytider, og de kan få permisjon fra programmet. Den samlede foreldrepengeperioden ved fødsel av ett barn er på uker med 1prosent dekningsgra og uker med prosent dekningsgrad.


Fedre kan ikke ta ut sin del av permisjonen i løpet av de første seks ukene etter fødsel. Dette er noe annet enn arbeidsgivers rett til i visse tilfeller å permittere arbeidstaker. Det er flere regelverk som gir rett til permisjon. Du har likevel like lang tid med barnet og foreldrepenger etter fødsel. NAV får oppdatert fødselsdato fra Folkeregisteret, og du vil få nytt brev om stønadsperioden din senest innen to måneder etter fødsel.


Du trenger ikke gjøre noe. Hvis fødselen skjer etter termin, vil ikke perioden med foreldrepenger forlenges.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar

Merk: Bare medlemmer av denne bloggen kan legge inn en kommentar.

Populære innlegg