mandag 10. mars 2014

Oppkast og diare hos barn

Oppkast hos barn Hvorfor kaster barnet mitt opp? Den vanligste årsaken til oppkast hos barn er mageinfeksjoner. I slike tilfeller er oppkastet ledsaget av diare og feber. På samme måte som forkjølelse er også virusinfeksjon i tarmen vanligst om vinteren, men tilstanden forekommer i alle årstider.


Oppkast og diare hos barn

Det finnes en rekke virus som kan gi diaré og oppkast. Akutt diaré vil si at avføringen plutselig blir løsere og kommer hyppigere enn normalt. Ved diaré forsvinner mye væske raskt, og det er viktig å erstatte væsketapet for å forhindre uttørring (dehydrering).


Uttørking kan være farlig for små barn. Akutt magesyke er plutselig løs og hyppig avføring enten alene eller sammen med kvalme, oppkast , mavesmerter og feber hos et ellers friskt barn. Diaré gir tynn og hyppig avføring, vanligvis mer enn tre ganger daglig.


Diaré går som regel over av seg selv i løpet av noen dager til en uke, uten legebehandling. Barnediaré kan også føre til oppkast , magesmerter, lett feber og dårlig matlyst. Diaré hos barn - Det er de små, barn mellom tre måneder og tre år, som blir innlagt hos oss, sier seksjonsoverlege Henrik Døllner ved Barne - og ungdomsklinikken ved St. Den største faren med diaré er at barn kan miste for mye væske og bli dehydrert. Olavs Hospital i Trondheim.


Barn under år blir dårligst, og de har som regel feber ved en mage-tarminfeksjon. De minste barna kan ha 3-slike infeksjoner i løpet av en vinter fordi de har liten immunitet mot slike virus. Kontakt lege på nytt: Kontakt alltid lege hvis du mistenker uttørking. Hos barn under år begynner dette gjerne med plutselig oppkast , med diaré og feber etter hvert.


Ved diare som varer mer enn en uke, bør du få undersøkt avføringen for å finne hvilke mikrobe som er årsaken. Husk å si fra om du har vært utenlands i det siste. Barn som har fått påvist andre typer EHEC enn HUS-assosiert EHEC, kan gå tilbake til barnehagen timer etter at barnet ikke lenger har diaré og oppkast. Uvaksinerte barn med sikker diagnose kan vende tilbake til barnehagen ni dager etter at hevelsen inntrer.


Både små og store rammes, men sykdommen kan være farlig for de minste. De aller fleste episoder med oppkast og diaré er forårsaket av virusinfeksjoner. Sykehusinnleggelse. Det vanligste viruset i småbarnsalder er rotaviruset. Mageinfeksjoner forårsakes oftest av virus.


De fleste gangene barn kaster opp skyldes det en mageinfeksjon. Urinen kan bli svært konsentrert og derved mørk, fordi væsketapet gjør deg uttørret (dehydrert). Infeksjonen varer bare en kort tid. Væsketap og uttørring er det farligste ved diaré. Det kan gjøre deg sliten, søvnig og i verste fall gi bevissthetstap og død.


Later vannet som normalt? Diaré er farligere for små barn , syke og eldre mennesker. Sterke magesmerter?


Oppkast og diare hos barn

Gastroenteritt Blåskjellforgiftning DDehydrering (uttørring) hos barn TMatforgiftning D10. Artikler i dette kapittelet. Diabetespasienter med diare og oppkast skal til lege Galleveislidelse.


Rotavirus har vært en vanlig årsak til diaré hos barn , men nå vaksineres spedbarn født etter 1. Vaksine mot rotavirus beskytter omtrent prosent av mottakerne. Hva er blodig oppkast og blodig diaré? Medikamentbivirkning. Inflammatorisk tarmsykdom. Omgangssyke går over av seg selv og er som regel en ufarlig tilstand.


Oppkast og diare hos barn

Et problem med omgangssyke kan være uttørring (dehydrering), fordi man mister væske ved både oppkast og diaré. Vær spesielt oppmerksom på andre diagnoser hvis diaré uteblir utover ett døgn etter debut av kvalme og oppkast. Spesielt utsatt for dehydrering er små barn og eldre.


Rikelig med drikke er derfor den viktigste behandlingen ved omgangssyke. Drikk små mengder væske, men. Smitterisikoen er størst mens man har symptomer med oppkast og diaré, og barn bør holdes hjemme i denne perioden. Man bør vente timer etter opphør av diaré og oppkast før barnet sendes i barnehagen.


Kontrollprøve ikke nødvendig. God håndhygiene er viktig for å forebygge smittespredning.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar

Merk: Bare medlemmer av denne bloggen kan legge inn en kommentar.

Populære innlegg