Koke- og trekketiden varierer selvfølgelig etter størrelsen. La potetene hvile litt før servering, da kommer potetenes konsistens og smak best frem. Koking av poteter er vel noe alle kan, tenker mange kokebok forfattere, men er det slik? Alle må vel ha en første gang de gjør noe, og koking av poteter er ikke noe unntak.
Nå er det mange fakta om poteter , mange typer og tilberedninger, men koking er vel det mest vanlige.
Mange tror potetene blir ødelagt av å koke i 2-timer. Men så lenge du holder det beskyttende potetskallet kompakt så kan de putre timevis i gryta helt til pinnekjøttet er mørt. Dermed kan du kose deg med familien fremfor å holde styr på grytene. Vips, så har du kjøtt og poteter ferdig samtidig!
Her presenterer vi hovedmåtene å tilberede poteter på, og går nærmere inn på baking, damping og koking. Norske poteter har de beste vekstforholdene med lange, lyse netter, jevn temperatur og jord som er optimal for potetdyrking. Men det er kanskje ikke alle som vet at bak potetnavn som Beate, Pimpernel, Asterix og Kerrs Pink skjuler det seg ulike egenskaper og anbefalinger til tilberedning.
Blir det for kaldt, blir nemlig poteten søt. Den optimale temperaturen er 5-grader. Har poteten fått skader, bør du skjære bort dette området. Kast alle grønne poteter.
Hvis poteten har vært utsatt for mye lys, bør du alltid skrelle poteten. Faren for forgiftning reduseres betraktelig ved koking. Normale poteter tar ca en halvtime. Da har en lagt de i gryta med vann. Er de skrelt så hiver du i litt salt i vannet også.
Sjekk potetene etter ca. Stikk en kniv i de, og når de er ferdige vil de ikke føles harde. Dessuten når du stikker kniven i poteten og løfter den litt opp av vannet vil den skli elegant av når de er ferdige.
Ved koking av potetene reduseres innholdet av glykoalkaloider vesentlig. Det er klorofyll som gjør poteter grønne. Glykoalkaloidene opphopes som regel på de samme stedene som klorofyllet.
Setting av poteter.
Om du har et bed med mye sol graver du ned poteter der. Hvis ikke kan du kjøpe jord og dyrke i potter, bøtter eller sekker (minst liter). Noen dyrker også poteter i bildekk som er lagt oppå hverandre. Natrium er nødvendig for en rekke prosesser i kroppen.
Frukt, bær, grønnsaker, poteter og salat er naturlig fattig på salt, men fulle av smak. Begrens tilsetning av salt når du lager mat! Dryss på nykvernet pepper. Watt) i - minutter. Start med minutter, sjekk om det er nok, hvis ikke kan du ta litt lengre tid.
La fisken stå tildekket for temperaturutjevning ca. Fisken avgir mye vann ved koking , dette helles av før servering. For å lage skikkelig sprøstekte poteter trenger du tid og, hold deg fast, natron. Natron tilsettes kokevannet og hjelper med å bryte ned utsiden av potetene. Utsiden brytes ytterlig ned ved å riste potetene litt rundt i gryta etter koking.
Proteinet i poteter er av høy kvalitet, på lik linje med kjøtt og melk, dvs. Det meste av poteter som selges i dagligvarehandelen er vasket og forbrukerpakket. Poteter er sunt, til tross for karbohydrater!
Vasket potet har kortere holdbarhet, og er derfor datomerket. Potet i butikk skal behandles som en ferskvare og ha god rullering. Det skal imidlertid ikke være rapportert alvorlige tilfeller av forgiftninger i USA de siste årene.
Tidligere tilfeller har vært relatert til spising av grønne poteter , og drikking av te, trukket på potetblader.
Ingen kommentarer:
Legg inn en kommentar
Merk: Bare medlemmer av denne bloggen kan legge inn en kommentar.