fredag 15. februar 2019

Hjemmelaget barnemat

Hjemmelaget barnemat

Her får du masse geniale tips til den første babymaten! Du får lære mer om jern, hvor mye mat babyen din trenger når den skal begynne å spise fast føde, og du finner steg for steg guider til hvordan du enkelt kan lage barnematen selv. Margit Vea er faglærer i ernæring, helse og miljøfag og har en master i helsefremmende arbeid med barnemat som tema.


Hjemmelaget barnemat

Hun har skrevet flere kokebøker og har egen matspalte i Aftenposten Junior, samt egne matserier på MatkanalenTV. Margit holder matkurs og foredrag, men er også matkursutvikler. Skal du ut på tur med babyen din?


Het får du tips til hvordan du løser det med hjemmelaget barnemat på tur. Både dagstur og langtur. Hjemmelaget barnemat med sjømat er både sunt og godt, også for de minste i familien. Og det er veldig enkelt å lage selv.


Her er tips, triks og oppskrifter du kan starte med når barnet skal begynne å spise fast føde. Ved å lage barnemat selv sparer du miljøet for mye avfall. I tillegg kommer forurensing ved produksjon og transport av middagsglassene.


Dette unngår du med hjemmelaget middagsmat. Jeg har laget all babymaten til begge barna mine, både grøter, moser og middager. Da jeg startet var jeg en novise på området, men lot ikke det stoppe meg. Tusen takk for så hyggelig tilbakemelding! Ja, så lenge som råvarene i utgangspunktet har en holdbarhet på minst dager, kan du oppbevare den ferdiglagde barnematen i kjøleskapet så lenge også.


Husk å avkjøl maten fort etter at den er lagd. Og, ja, den kan også serveres kald da. Hjemmelaget næringsdrikk fremfor ultra-bearbeidet drikke på blå resept.


Barnematen holder seg i fryseren i minst 3. Maten eldre får servert, skal smake godt. Smaker den ikke godt, men kunstig som drikken til mormor, så er den sannsynligvis ikke god for dem heller. Det kommer jevnlig endel spørsmål om hvor man kan få tak i ulike ting til barnematen.


Hjemmelaget barnemat

Mitt mål er at man skal få tak i det meste jeg bruker på nærbutikken – at terskelen for å lage hjemmelaget mat til barna sine (og seg selv) skal være lav! Nestlé barnemat er spesielt tilpasset smaken og ernæringsbehovet til små barn. Ingrediensene er også nøye utvalgt blantde beste råvarene. Her på siden kan du lese mer om den ideelle ernæringen til nettopp ditt barns alder og behov.


Hjemmelaget mat har jo en helt annen holdbarhet og stiller andre krav til oppbevaring enn det babymat på glass gjør. Nå får jeg det kanskje til å høres skummelt ut, men jeg lover dere – hjemmelaget babymat er SÅ enkelt. Ferdig industrifremkalt grøt har sjelden tilstrekkelig med jern, men hjemmelaget er ikke nødvendigvis bedre. Industrifremkalt grøt er ikke nødvendigvis dårligere, men det er ikke slik at hjemmelaget alltid er best. Jerninnholdet i hjemmelaget grøt er lavere, og det kan bli for lavt hos små barn som har et høyt behov.


En britisk studie viser at ferdigmat på glass er bedre på kalori- og fettinnhold enn hjemmelaget mat. Men norsk ernæringsforsker anbefaler likevel hjemmelaget barnemat. Når man tenker på hjemmelaget barnemat kan det være mange som ser for seg fancy gourmetretter i miniformat, men det behøver ikke være vanskeligere enn å kjøre sammen en frukt- og grønnsaks-smoothie, lage grøt fra bunnen av med jernrike kornsorter, eller mose deler av middagsmaten som resten av familien får, sier hun. Jeg har nevnt det for dere tidligere også, men la meg ta det igjen. Holdbarhet på hjemmelaget barnemat.


I kjøleskap bør ikke barnemat oppbevares lenger enn 2-dager. Derfor er det fint å fryse ned maten. Men den holder seg ikke evig der heller.


Fettinnholdet i fisken er avgjørende for hvordan holdbarheten til barnemat med fisk er. Om hjemmelaget babymat - fra de første munnfuller til ettårsdag. Skrevet av mamma, med mastergrad i klinisk ernæring.


Det er dessverre ikke nødvendigvis sunnere med hjemmelaget , selv om man gjerne kan tro det. Det er mye strengere regler for hva barnemat kan inneholde av giftstoffer, sprøytemidler o.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar

Merk: Bare medlemmer av denne bloggen kan legge inn en kommentar.

Populære innlegg