fredag 15. februar 2019

Barn 1 år feber

Feber er et vanlig symptom hos barn. I de fleste tilfeller er feber et tegn på infeksjon, men barn som har vært svært aktive, eventuelt som har skreket mye, kan få litt økt temperatur uten å ha infeksjon. Barn får lettere feber enn voksne. C er for eksempel vanlig ved forkjølelse, og barn kan også få feber uten å være særlig.


Ved langvarig feber , påfallende nedsatt allmenntilstand eller andre bekymringsverdige symptomer eller tegn må man oppsøke lege.

Hos barn under måneder er feber et uvanlig funn som alltid skal medføre legekontakt.

Diagnostikk og utredning. Ved et legebesøk grunnet feber hos et barn vil legen undersøke barnet nøye. Barn med feber bør først og fremst av hensyn til seg selv holdes hjemme fra barnehagen til det er feberfritt. For hva er høy feber , og hva er forskjellen på når små barn har feber og når større barn har feber ? En vanlig regel for foreldre er at man oppsøker lege dersom barnet har hatt feber over tre dager, men det vesentlige er alltid barnets allmenntilstand.


Hos barn er temperaturreguleringen mer ustabil enn hos voksne.

Periodisk feber -syndrom hos barn er en forholdsvis sjelden tilstand. Gjennomsnittlig debutalder varierer i ulike studier fra ett år til tre år.

Tilstanden synes å forekomme noe hyppigere hos gutter. Les mer om temperaturmåling her: 3. Mindre enn døgn: Det kan være mange årsaker til barnets feber. Felling av melketennene begynner i 5-6-årsalderen. Er det vondt å få tenner?


Tannfrembruddet skjer uten sår, men det kan gi trykk og kløe. Et barn med feber skal være afklædt og have rigeligt at drikke. Bliver barnet sløvt eller har besvær med vejrtrækningen, skal du straks ringe til lægen. Generelt er allmenntilstanden til barnet en viktigere indikator på hvor sykt barnet er enn selve temperaturen.


Kan forekomme opp til års alderen, svært sjelden etter det. Hos børn er temperaturreguleringen mere ustabil end hos voksne. Derfor ser man ofte, at sygdomme, som medfører høj feber med en temperatur over 40°C hos børn, ikke behøver at give feber hos voksne.


Kroppen prøver å danne så mye varme at virus og bakterier ikke skal kunne overleve. Hvor sygt er et barn med feber ?

På denne måte kan man si at feber er med på å bekjempe sykdommen. Hva kan jeg gjøre, når barnet har feber ? Et barn (eller en voksen) med feber har bruk for mer væske enn normalt. Det er et svært vanlig sykdomstegn, men ingen sykdom i seg selv. Vid hjärnhinneinflammation har man oftast flera symtom och mår mycket dåligt. Barn kan drabbas av feberkramper och i de flesta fall är det ofarligt.


Ditt barn får feberkramper. Jo yngre barnet er, jo lettere blir det alvorlig dehydrert ved feber og oppkast, sier helsesøsteren. Størdal forklarer at oppkast ved feber først kan bli farlig når det går utover væskebalansen. Ved kraftig og langvarig oppkast er særlig spedbarn under ett år utsatt, de har mindre reserver og blir derfor lettere uttørket, sier legen. Varighet Skjærvik mener det er grunn til å følge litt ekstra med hvis feberen varer lengre enn 4-dager.


Bronkiolitt er en infeksjon i luftveiene hos babyer og små barn , som regel under år. Infeksjonen kjennetegnes av at barna blir tunge i pusten og luftveiene trangere. RS-virus kan være årsak til lungebetennelse og tung pust hos barn under år , og noen av disse barna kan trenge sykehusinnleggelse.


De fleste barn har hatt diaré minst én gang før de er fem år , men du kan gjøre mye for å hindre infeksjonsspredning. Diaré gir tynn og hyppig avføring, vanligvis mer enn tre ganger daglig. Barnediaré kan også føre til oppkast, magesmerter, lett feber og dårlig matlyst.


Ved høy feber og redusert allmenntilstand kan det være aktuelt å bruke febernedsettende legemidler. Barn som er rundt ett år puster omtrent ganger per minutt i hvile. Barn på rundt fem år puster cirka ganger per minutt i hvile. Dette er vanligst hos barn mellom to og seks år. Virker barnet stivt i nakken?


Mollusker er et hudfarget utslett med glatte, kuppelformede blemmer, ofte med en nedsenkning (navle) i midten. Inneholder en osteaktig masse. Mollusker er forårsaket av et virus, og forekommer oftest hos barn mellom to og fem år. Det viktiga är hur barnet mår i övrigt. Barn under år blir dårligst, og de har som regel feber ved en mage-tarminfeksjon.


De minste barna kan ha 3-slike infeksjoner i løpet av en vinter fordi de har liten immunitet mot slike virus.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar

Merk: Bare medlemmer av denne bloggen kan legge inn en kommentar.

Populære innlegg