fredag 1. februar 2019

Grønn svart avføring

Mørkere og levret blod i avføring. Er blodet mørkere og levret, kommer det fra lenger oppe i tarmsystemet. Det kan komme fra tykktarmen eller tynntarmen. Svart og kaffegrutlignende avføring. Dersom blodet fremstår som svart og kaffegrutlignende, kan det komme fra blødninger i magesekken eller tynntarmens øvre del (tolvfingertarmen).


Den aller mest alvorlige årsaken til blødning fra tarm er likevel kreftsykdom. Sykdommen rammer som regel mennesker over år, men vi ser nå en tendens til at yngre også rammes i økende grad. Grønn , gul eller lys avføring.


Hvit avføring : En hvit eller pudderfarget avføring kan være et tegn på at galleblæren ikke fungerer optimalt. Dette kan etter en stund gi gulsott, så kontakt fastlegen om du opplever lyse farger på avføringen. Gul: Rennende, illeluktende gul avføring kan være et tegn på overflødig fett, noe som kan skyldes blant annet cøliaki.


Grønn svart avføring

Noen matvarer og medisiner kan gi sort avføring. Det gjelder kull, jern, vismut, rødbeter og enkelte bær. Når du har hatt sort avføring så lenge vil jeg absolutt mistenke en blødning et sted i magetarmkanalen. Du nevner at du har refluksplager. Brystbarnets avføring sier mye om hvor godt ammingen fungerer.


De første dagene er den seig, svart og uten lukt. Innen en uke blir den løs, sennepsgul og med en frisk og syrlig, ikke ubehagelig lukt, når melken er skikkelig i gang. Avføringen din kan variere fra forskjellige nyanser av brun til grønn eller svart. Imidlertid er hvit avføring ikke normalt og krever umiddelbar oppmerksomhet. En endring i farge kan væreet faresignal på en infeksjon eller en sykdom.


Lysegul, svart , kuler, eller monsterbæsj? Her er den store avføringsguiden: Sjekk helsetilstanden din i toalettskålen. Ta en titt på din egen avføring. Hard og sjelden avføring. Forstoppelse kan ha mange årsaker.


Så har du spist en salat med for eksempel spinat, kan det hende at det har farget avføringen. Du vil bli bedt om å levere en avføringsprøve (enten gode, gamle hemofec eller en annen, du vil få beskjed av legen), og så vil nok hgb-nivået i blodet ditt bli undersøkt. Bruker ikke være slik. Har ikke endret noe på kostholdet hennes. Hun spiser en del blåbær, men det har hun gjort lenge.


Grønn svart avføring

Ellers spiser og drikker hun normalt, er aktiv og fornøyd. Selv om grønn avføring kan se skummelt, er det oftest ufarlig. Vanligvis grønn avføring er ikke en årsak til bekymring, og er rett og slett skyldes kostholdet. Når grønn avføring er sammen med andre medisinske symptomer, eller er vedvarende, bør en lege bli sett. Noen ganger ammet og formel-matet spedbarn eliminere grønne.


Nei, du trenger ikke å være urolig. Det trenger ikke å ha noe å gjøre med hva du spiser selv om mye bladgrønnsaker kan gjøre avføring grønnfarget. Blødningen vil være friskere i fargen jo nærmere tarmåpningen det er. Både blåbær, rødvin og jerntabletter kan farge avføringen nesten svart. Det er istedet ofte stress som er årsaken.


Men hvis avføringen er seigtflytende og svart som tjære er det et tegn på en blødning i magesekken.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar

Merk: Bare medlemmer av denne bloggen kan legge inn en kommentar.

Populære innlegg