torsdag 25. februar 2016

Vannkopper som voksen

Som nevnt er vannkopper helt ufarlig for de aller fleste mennesker. Voksne som får vannkopper takler ofte sykdommen dårligere enn barn. Dersom man utvikler komplikasjoner til sykdommen kan det være farlig. Karine Nordstran som er lege på Avdeling for infeksjonsovervåkning ved Nasjonalt Folkehelseinstitutt, forteller at nærmere prosent av befolkninger får vannkopper som barn.


Vannkopper som voksen

Dersom du har hatt vannkopper og viruset reaktiveres på et senere tidspunkt kan du risikere å få et annet sykdomsforløp som kalles helvetesild. Hvis man får vannkopper som barn får man vanligvis mindre utslett og blir mindre syk, enn om man får det som voksen. Hvordan er det å få vannkopper som voksen ? Jo eldre du er, jo sykere blir du av vannkopper. Så voksne mennesker kan bli veldig syke. Jeg tenker at det er fornuftig av voksne som ikke har hatt sykdommen å vaksinere seg.


Så hvis man blir smittet bør man absolutt dra til lege og få vurdert behovet for antivirale stoffer. Vannkopper hos voksne skal man ikke le av. Det er ikke dumt å vaksinere seg heller som voksen (hvis du er sikker på at du ikke har hatt sykdommen). Voksne får ofte høyere feber og føler seg mer syke enn barn med vannkopper gjør, selv om sykdommen ikke varer lenger for de voksne, sier Nøkleby.


I tillegg er risikoen for komplikasjoner høyere hvis man får vannkopper som voksen. Hva er vannkopper ? Oftest finnes det andre i nærmiljøet som også har vært eller er syke. Viruset som forårsaker vannkopper forblir i kroppen etter smitte. Av og til kan også friske mennesker få komplikasjoner av vannkopper.


Utslettet kan bli betent. Hvis man en gang har hatt vannkopper , er man altså livsvarig immun, det vil si at man kan ikke få vannkopper igjen. Hverken som barn, ungdom eller voksen. PER ÅKESSON: Per Åkesson er en legespesialist i infeksjonsmedisin.


Han jobber som spesialist i Sverige ved Skånes Universitetssjukhus i Lund (Sverige). Vis mer Finnes det unntak? Min sønn har fått vannkopper og er full i utslett over hele kroppen, det svir og klør og han har feber. Noen som har efaring med det? Han kjøpte hvit vask til å smøre på utslettet, men det hjelper ikke noe særlig.


Det kan fort bli komplikasjoner og sykdommen i seg selv er veldig tung for en voksen. Jeg har hatt det som barn, gubben er vi litt usikre på om han har hatt det. Fedrene våre fikk helvetesild som er i samme sjanger som vannkopper , så man kan bli kjempesyk selv om man har hatt vannkopper. Du kan ta Imovane i tillegg til Phenamin. Det er ikke nødvendig å få vasket bort all hvitvasken dersom den sitter vanskelig til nede i koppene.


Du vil nok føle deg mest vel ved å vaske deg før du tar på nytt lag av hvitvask. I USA har de en stor befolkning, som gir større tall i statistikken. Dermed er det lettere å oppdage sjeldne hendelser, som for eksempel alvorlige følgetilstander eller dødsfall av vannkopper. Injeksjoner som inneholder immunglobuliner brukes også som behandling ved vannkopper.


Injeksjonen bør helst settes innen timer etter eksponering for smitte. Immunglobuliner gis først og fremst til personer med nedsatt immunforsvar, gravide kvinner og nyfødte med mødre som kan ha hatt vannkopper under fødselen.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar

Merk: Bare medlemmer av denne bloggen kan legge inn en kommentar.

Populære innlegg