torsdag 17. juli 2014

Poteter til kalkun

Gå ned i vekt fort uten å sulte deg selv. Du har fortsatt tid til å sikre kveldens store matopplevelse! På nyttårsaften er det mange som koser seg med helstekt kalkun på festbordet.


Men det er litt av en bragd å få en saftig hel kalkun på bordet, lekkert oppskåret med pynt og det hele. Jeg har valgt å forenkle prosessen, noe som garantert gir et vellykket smakfullt kalkunmåltid til venner og familie - enten du allerede har.

Brun fløtesaus løk fedd. Danskene elsker sine brunede kartofler, og må, bare må ha dem til den tradisjonelle juleskinken og en rekke andre gode, danske kjøttretter. Hvorfor vi nordmenn ikke for lenge siden har adoptert denne måten å tilberede poteter på, er et mysterium. Det geniale er at potetene kan kokes ferdige i god ti og varmes opp samtidig som de karamelliseres.


Til ribbe anbefales også en smaksrik potet , som Mandelpotet eller Pimpernel. Smaksnøytrale poteter passer til kalkun. Asterix, Beate eller Folva.


Det finnes tre forskjellige varianter poteter som skiller seg fra hverandre: melne poteter , kokefaste poteter , og mandelpoteter.

Utover smak og konsistens er en viktig forskjell koketiden og her skiller mandelpotetene seg tydelig fra de to andre. Sveip til siden og få gode potettips til julemiddagen. Varm den opp pakket inn stekefolie før servering eller så kan du servere den kal med varm saus, poteter og grønnsaker, som tilbehør så går det helt greit. Oppdeling av kalkun : Press låret på kalkunen utover og snitt i skinnet. Skjær over i leddfestet for å løsne låret fra resten av kalkunen.


En variant med sellerirot og fennikel er godt til fiskeretter. Ovnsbakte rotgrønnsaker kan også serveres kalde. Helstekt kalkun er mat for de store festene, til Thanksgiving, julaften og nyttårsaften. Og med denne oppskriften trenger du ikke bekymre deg for tørt kjøtt.


Hemmeligheten ligger i urte- og sitrussmør, steketid og hviletid. Brett opp ermene og imponer gjestene dine! Så la jeg den tilbake i folien, pakket dem inn og satte dem i ovnen på svak varme til jeg hadde gjort ferdig poteter , rosenkpl, gulrøtter og fløtesausen. På den måten fikk jeg nydelige stykker av ren kalkun som var saftige og smakte himmelsk. I den fortsatt varme stekepannen tilsetter du smør, hvitløk delt i sitroner i skiver og rosmarinkvister.


La dette frese i smøret til det er nøttebrunt. Hell så smøret med alt dette over kalkunen.

Stek kalkunen i ovnen på 1°C til kjernetemperaturen på brystet er ca. Deilig potet -tilbehør. Tilbehøret lager du mens kalkunen i er ovnen, og da har du god tid.


Klassisk tilbehør til kalkun er poteter. Og potetoppskrifter har vi mange av: Hva med uimotståelige hasselbackpoteter? Røstipotet er herlig klassiker som garantert vil imponere gjestene dine! Oppskriften finner du her. Legg kalkunfileten på toppen av potetene og løken og hell over stekesjyen.


Flere gode grønnsaksretter finner du her. Sett et steketermometer i kalkunfileten og stek til kjernetemperaturen er 68°C. Ta ut fileten, hell stekesjyen i en kasserolle og la den få hvile under folie til kjernetemperaturen blir ca. Sjekk om potetene er ferdige, stek evt. Pynt fatet med for eksempel sharonfrukt, hasselnøtter uten skall, ovnsstekte tomater, kokt brokkoli, kokte poteter og en fyldig og god fløtesaus.


Kalkunen er klar til servering. Skrell grønnsaker til kraften, og kutt dem i grove biter. Dette kalkunbrystet har i tillegg fått kose seg i en blanding av hvitvin, kyllingkraft og appelsinsaft, som er et ypperlig grunnlag for appelsinchilisausen som er min favorittsaus til kalkun og kylling.


Poteter har en naturlig plass ved siden av en saftig kalkun. Disse stekte potetene får ekstra smak med hvitløk og timian. Marinert kalkunbryst med grønnsaker, poteter , kokoskrema sopp og tyttebærsyltetøy – Det marinerte kalkunbrystet er å finne i frysedisken i dagligvarebutikker.


Denne er uten tvil blitt en favoritt – kalkun kan vere vanskelig å tilberede, for det er så lett for at kjøttet blir tørt. Whitson har også mye erfaring med kalkun fra hjemlandet USA, der tradisjonen med å spise den store fuglen står sterkere enn den gjør her. Porsjonsberegning av julemat kan være vanskelig. Her får du oversikten over hvor mye du skal beregne per person av ribbe, pinnekjøtt, tilbehør, julefisk og kalkun.


Jeg inviterer stykker til nyttårsaften hos meg. Vi skal ha helstekt kalkun , of jeg lurer på hva som er must som tilbehør. Vi er vant til grønnsaker (rosenkål, brokkoli ) og en fløtesaus samt poteter. Men jeg vet at flere har waldorf salat og lignende til kalkun.


Jeg ønsker å ha noe for enhver.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar

Merk: Bare medlemmer av denne bloggen kan legge inn en kommentar.

Populære innlegg