torsdag 3. juli 2014

Kikhoste voksen

I Norge anbefaler derfor Folkehelseinstituttet at alle voksne skal vaksineres på nytt mot kikhoste hvert tiende år, siden antall tilfeller av kikhoste har økt de siste årene. Kikhoste - når voksne rammes. Hos voksne og eldre barn viser kikhoste seg som en sta og langvarig hoste. Hele prosent av all langvarig hoste hos voksne skyldes.


Spedbarn er mottagelige for sykdommen fra fødselen av fordi moren ofte har lavt serumnivå av kikhosteantistoffer slik at lite blir overført via placenta. Ca som ikke er vaksinerte eller immune på andre måter, blir smittet dersom en kontaktperson har kikhoste. Sykdommen er smittsom før hosten oppstår. I denne fasen har man hoste, rennende nese og feber. Noen kan være smittsomme i opp mot uker.


Bakterien fester seg vanligvis i slimhinnen i svelget og lungene. Den utløser lokal skade av slimhinneoverflaten, og den produserer et giftstoff (toksin) som også medfører irritasjon i slimhinnen. De aller fleste barn er vaksinert mot kikhoste før de fyller år. Bakteriene lever på slimhinnene i luftveiene, hvor de fremkaller alminnelige forkjølelsessymptomer (snue, heshet og hoste). Jeg hadde kikhoste i fjor, i voksen alder, og selv om det var veldig ubehagelig de første ukene, så ble det gradvis bedre, uten annen medisin enn hostesaft.


Jeg gikk til legen etter å ha hostet i et par uker, og fikk først diagnosen øvre luftveisinfeksjon. Hos en voksen er denne smittsomme sykdommen ofte mindre uttalt, slik at pasienter - til tross for at en ukontrollert konvulsiv hoste kan vare fra tre til seks uker - ikke gå til legen. Anbefaler påfyll av vaksine mot difteri, stivkrampe, kikhoste og polio. Gjennom barnevaksinasjonsprogrammet får barn tilbud om vaksine mot difteri, stivkrampe, kikhoste og polio på 2. Hvis det i en barneinstitusjon er barn med kikhoste , må ikke andre barn under år få adgang dersom de ikke har hatt kikhoste eller er vaksinert ganger med fire ukers mellomrom.


Er barna over år, kan de godt opptas selv om de ikke har hatt kikhoste eller er vaksinerte. Foreldrene skal likevel underrettes om smitterisikoen. Kighoste er nu som tidligere en virkelig alvorlig børnesygdom, hvis man får den før seks-måneders alderen. De helt små børn har meget snævre luftveje, hvor sejt slim kan hobe sig op og give problemer med at trække vejret.


Andre tidlige symptomer de første 1-ukene kan være rennende nese, lav feber, en sporadisk hoste, apne. Symptomene ligner i denne perioden på en vanlig forkjølelse, slik at man ofte ikke mistenker at en pasient har kikhoste. Hos dem som er vaksinert, kan symptomene være mer uklare. Det er økende forekomst av kikhoste blant ungdom og voksne.


Det tar 7–dager fra en er smittet til de første symptomene viser seg. En kan få kikhoste som voksen til tross for at en har hatt det som barn. For flere av vaksinene som gis i barnevaksinasjonsprogrammet trengs det gjentatte boosterdoser i voksen alder for å opprettholde beskyttelsen mot sykdommene gjennom livet. Det er aktuelt med slik oppfriskningsvaksinasjon mot sykdommene difteri, stivkrampe kikhoste og polio når det er gått år eller mer siden forrige vaksinedose.


Etter diagnose er det best å holde seg hjemme de første fem dagene med antibiotika. Men mange glemmer at man må ta oppfriskningsdoser i voksen alder for å opprettholde beskyttelsen mot flere av sykdommene som man vaksinerer seg mot som. Hosteserier som kulminerer med en dyp og kraftig inspirasjon – et kik.


Ungdom og voksne har vanligvis langvarig hoste uten kiking. Nattlige anfall er typisk. Vaksinerte har mildere forløp. Bronkialt fremmedlegeme. Plutselig innsettende hoste, dyspné og cyanose.


I barnevaksinasjonsprogrammet gis siste oppfriskning i 10. Det betyr at det er aktuelt med oppfriskning (booster) av vaksinen hos voksne etter års alder. Men siden en ikke blir revaksinert som voksen , kan vaksina av og til miste sin effekt, og da kan en bli syk.


Effekten av kikhostevaksinen avtar frem mot års alder. Grunnen til at man ikkke revaksinerer etter det, er at kikhoste ikke er farlig, bare ubehagelig etter den alderen. Sønnen min fikk kikhoste da han var uker gammel, det var kritisk for han en periode så jeg håper du holder deg unna barnehagen ol. Sønnen min ble smittet på sykehuset, på nyfødt intensivavdeling, av alle steder! Før han fikk diagnosen ble han lagt på rom med barn som hadde RS viruset.


Forebyggende antibiotikabehandling11. Kyssesyken (Mononukleose) Hva er kyssesyken? Den skyldes et virus som heter Epstein-Barr (forkortes EBV). ACE-hemmere, som brukes mot høyt blodtrykk).


Hvis du hoster i forbindelse med en infeksjonssykdom, vil det som regel gi seg etter til uker.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar

Merk: Bare medlemmer av denne bloggen kan legge inn en kommentar.

Populære innlegg