fredag 12. mai 2017

Feber og forkjølelse

Vi Apotek er opptatt av du som kunde skal få gode råd og riktige produkter. Vår kunnskap - din trygghet. Se mer og kjøp her!


Influensasesongen starter gjerne i begynnelsen av oktober, og når en topp i januar. Når bør du kontakte lege, og hvem bør vaksinere seg?

Kilde: Spesialist i Allmennmedisin hos Din Lege AS, Andreas Fismen. Det er forståelig, både forkjølelse og influensa er virusinfeksjoner hvor man ofte får feber , sår hals, hoste og hodepine. I tillegg til symptomene nevnt over kan man få tett og rennende nese ved forkjølelse. Sår hals er som oftest helt ufarlig og går som regel over av seg selv, men kan være ubehagelig og mange ønsker noe som lindrer.


Når du har en infeksjon - for eksempel en forkjølelse eller influensa - er det bra med litt feber. Feber aktiverer kroppens forsvar. Tar du febernedsettende, risikerer du at det tar lengre tid å bli frisk.


Symptomer på forkjølelse er vanligvis først halsvondt, lavgradig feber og slapphet - deretter følger som regel nesetetthet og hoste 1-døgn etter de første symptomene startet.

Smerte, feber og forkjølelse. Her finner du et godt utvalg av tabletter, kapsler, brusetabletter, smeltetabletter, stikkpiller og mikstur. Det er vanligere med høy feber og høy grad av sykdomsfølelse.


En mild influensa kan kanskje ligne en forkjølelse , og en kraftig forkjølelse kan gi influensalignende symptomer. Typiske forkjølelsessymptomer er rennende eller tett nese, irritasjon i luftveiene og nysing, sår hals, trykk over bihulene, hodepine, noe feber og slapphet. Små barn kan få feber. Etter hvert sveller slimhinnen i nesen opp og snørret blir tykt og gulgrønt. Tørrhoste, spesielt om natten, er også vanlig.


Omtrent halvparten av de som blir smittet, får ømme muskler ved forkjølelse. Irritabilitet og tap av appetitt forekommer også. I de fleste tilfeller er feber et tegn på infeksjon, men barn som har vært svært aktive, eventuelt som har skreket mye, kan få litt økt temperatur uten å ha infeksjon.


Barn får lettere feber enn voksne. C er for eksempel vanlig ved forkjølelse , og barn kan også få feber uten å være særlig. I starten har man ofte lett feber , hodepine og man kan føle at man fryser, ofte har man også vondt i halsen.


Disse symptomene vil etter en dag eller to avløses med nysing, rennende og tett nese og hoste, forteller Sol Malm Hagen - lege hos legeappen Eyr. Uansett kan det være godt med litt ekstra hjelp.

Forkjølelse må ikke forveksles med influensa. Influensa er ofte verre og mer langvarig enn forkjølelse , og symptomer som feber , kroppssmerter, hodepine, ekstrem slitenhet og tørrhoste er mer intense. Ved forkjølelse er det vanligere å være snørrete, tett i nesen, eller sår i halsen. Vanlige symptomer på forkjølelse hos barn er: Snue og tett nese. Nysing, trøtthet feber og hoste.


En forkjølelse går anligvis over av seg selv, men det kan ta opptil to uker før barnet blir helt friskt. Behandling av forkjølelse går ut på å lindre symptomene. Generelt er influensa verre og mer langvarig enn forkjølelse. Symptomer som feber , kroppssmerter, hodepine, ekstrem slitenhet og tørrhoste er mer intense.


En vanlig årsak til feber er virusinfeksjoner og forkjølelse , og er ikke farlig. Noen virusinfeksjoner kan ha ugunstige innvirkninger på graviditeten, sier Anne Ragnhild Kjus Skomedal, gynekolog ved Medicus i Oslo. Les også: Forskjellen på influensa og forkjølelse.


Har du derimot feber , bør du ikke trene. Infeksjoner tilsier i de fleste tilfeller at du må ta det noe med ro. Når du har høy feber bør du holde deg i ro hjemme og unngå all form for trening.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar

Merk: Bare medlemmer av denne bloggen kan legge inn en kommentar.

Populære innlegg