mandag 11. november 2019

Vektoppgang graviditet

Det er vanskelig å svare nøyaktig på spørsmålet om hvor mye kan eller bør jeg legge på meg i svangerskapet? Den normale vektøkningen i svangerskapet uke for uke avhenger av alder, utgangsvekt og mors generelle helsetilstand. Det er ikke bare magen som får de ekstra kiloene når du er gravid. Brystene vokser, og du legger på deg rundt hoftene.


I tillegg øker blod- og væskevolumet i kroppen, og du danner fettreserver du kommer til å få nytte av når du ammer. Dette kan resultere i en vanskelige fødsel. En variert og sunn kost sammen med hverdagsaktivitet er det beste for å sikkerhetsstille en sunn graviditet og en frisk baby.


De som leste om å Regne ut sin vektoppgang under graviditeten har også lest avsnittet om hvorfor man går opp i vekt. Derfor anbefales kg som minste forsvarlige vektoppgang , tatt i betraktning at både fostervann, livmor, økt mengde blod og vann i kroppen også veier en del til sammen. Cedergren mener at det har blitt allment akseptert at man som gravid kan spise hva man vil, fordi man blir jo tykk uansett.


Vektoppgang graviditet

Det er denne holdningen til å spise Febe Zetterlund jobber mye med. Mange overvektige kvinner har hatt et komplisert forhold til mat i mange år, vært småspiste og aldri blitt helt mette. Hei og takk for spørsmål!


Det er trist å høre at du sliter både psykisk og fysisk grunnet vektoppgang i svangerskapet. Men som du selv sier kan store deler av dette være vann. Jeg har ikke spist spesielt mer sunt, har et vanlig kosthold hvor jeg noen dager spiser usunt. Samtidig finnes det en begrenset mengde dokumentasjon for bruk av metylfenidat ved amming. Selv om det ikke er forventet at metylfenidat skal gi bivirkninger hos barnet, vil vi likevel for sikkerhets skyld anbefale at barnet observeres for symptomer som irritabilitet, søvnproblemer, nedsatt appetitt og redusert vektoppgang.


Forøvrig er dette med vektoppgang veldig individuelt - som nevnt over la jeg på meg i bøttevis (kg), men jeg var tynn i utgangspunktet og trengte nok litt ekstra. I tillegg til at det meste av min vektoppgang faktisk var vann, noe man heller ikke har kontroll over. Jeg fant ut juni at jeg var gravi da hadde jeg brukt de siste 5-mnd på å slanke meg fra 99kg til 68kg. Tore Henriksen er professor i fødselshjelp og kvinnesykdommer og leder for Fødeseksjonen ved Rikshospitalet og er enig med Bornstein om at kvinner bør ha en sunn livsstil, men ikke nødvendigvis skal ha fokus på vektnedgang under en graviditet.


Vi må ikke bli hysteriske når det gjelder vekt. Har ikke gått opp noe de siste ukene selv om jeg spiser jevnt. Er delvis sykemeldt.


Før dere slakter meg så er jeg ikke inne på tanken om å slanke meg for å få en liten baby. Det jeg derimot lurer på er hvordan vektoppgang funker når man allerede har for mange kilo på kroppen? Gikk opp litt over kilo til termin da. Dette fettet er viktig, fordi det ekstra fettet inneholder energi som skal brukes til produksjon av morsmelk når barnet er født. De som prøver å gå så lite som mulig opp i vekt i løpet av en graviditet , bør altså tenke seg om en gang til.


Ved min forrige graviditet la jeg på meg kg ved å spise for mye og endte opp på kg. Jeg er nå uker på vei og har hele tiden ønsket å gå opp mindre enn forrige gang. Men jeg har hatt et stort press og formen har vært dårligere så jeg har endt opp med for mye spising av middag, godterier o. Man skal ikke slanke seg i en graviditet , men det er ikke farlig å ikke gå opp mye, så lenge man spiser godt, magen vokser og symfysemålet har en gjevn oppgang. Førstemann var og er liten, men det har med gener, ikke min vekt.


Vektoppgang graviditet

Han var og er frisk og rask. Andremann var 1kg større en førstemann, god og rund. Jeg er i uke nå og fremdeles rundt 10kg i minus i forhold til startvekta mi.


Utgangspunktet mitt var riktignok litt høyt, så det er nok ingen krise. Overvektige har mindre behov for vektoppgang i svangerskapet. Har du en KMI på over er det nok å legge på seg 5-kg i svangerskapet. Husk å spise sunn og næringsrik mat selv om matlysten ikke er på topp. Du behøver ikke å spise for to, energibehovet ditt er rundt 2-3kcal ekstra per dag.


Etter graviditeten så bør du ikke gå ned i vekt for fort, men isteden vente litt før du prøver å gå ned i vekt. Kroppen din trener tid til å gjenopprette seg selv etter den tunge belastningen som er graviditet er.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar

Merk: Bare medlemmer av denne bloggen kan legge inn en kommentar.

Populære innlegg