torsdag 7. november 2019

Navn i norge

Navnestatistikk og navnesøk på fornavn og etternavn. CSS-filen ble ikke lasted ned korrekt, skjermleseren støtter ikke CSS, eller din versjon av Internet Explorer er for gammel for dette nettstedet. Statistikk over navn på alle personer som er folkeregistrert i Norge. Alle navn med mer enn tre navnebærere gir treff i navnesøket. Her kan du søke på fornavn og etternavn og finne ut hvor mange i Norge som heter dette og hvordan bruken av navnet har vært over tid.


Navn i norge

I den første parentesen bak navnet ser du hvor mange i Norge som hadde navnet (for det aktuelle kjønnet) per 01. Navnet var allerede på vei ne men samtidig er det et navn som er veldig allment og som vi har en sterk tradisjon for i Norge. Nedgangen kunne nok ha vært enda større dersom han hadde hatt et mer uvanlig navn , sier han.


Utne forteller at det også finnes en myte om at navnet Bjørn er forbudt i Norge. Navneforskeren forteller at det gjerne er korte navn med god klang i som er mye brukt i Norge. Når undertegnede journalist spør Statistisk Sentralbyrå (SSB) om det finnes en liste over uvanlige navn i Norge i dag, er svaret at en slik liste er nærmest umulig å oppdrive.


Navn i norge

Det finnes rett og slett drøssevis med sjeldne navn i deres register. Dette er en liste over populære navn. Siden Sofie og Sofia uttales forskjellig, skilles de i navnestatistikken, mens Sofie og Sophie telles som samme navn. På bokmål og riksmål har Norge alltid vært eneform. Norges nasjonalsang er Ja, vi elsker dette landet, og Norges nasjonaldag er 17.


Får spørsmål hele tiden: – Det er bare tull. Er det egentlig slik at navn som Torbjørn og Ulv ikke er lov? At dyrenavn er forbudt å ta som navn i Norge kan se ut til å ha blitt en myte. Navn som Emma, Maja, Victoria og Filip ble populære i Norge etter å ha vært populære i Sverige noen år tidligere. Norge har hatt en særlig tendens til å herme etter svenskene.


Navn i norge

Svensk navnestatistikk publiseres senere denne måneden. For navneforskere i Norge er det alltid spennede å se den svenske listen opp mot norske trender. Denne teorien ser Norge - navnet i sammenheng med gammelnorsk nór ’smalt vassdrag, sund’ og engelsk narrow. Norge er ganske liberale når det kommer til godkjenning av navn. I hvert fall hvis man sammenligner med land som Portugal og Saudi-Arabia, der henholdsvis Tom og Linda er ulovlige.


Vi har tidligere skrevet om navn som er ulovlige over hele verden, men i denne artikkelen sirkler vi oss kun inn på Norge. Det kan også dreie seg om navn som var brukt i Norge for lenge siden. Da var mange ord som ligner på navnene lite kjent. Kanskje flere hundre år tilbake. Eksempler på slike navn er Analius, Blostrup, Dille, Drua og Gammel, sier Utne.


Navn i norge

En del av navnene er også kjente, men kanskje ikke gamle nok til å være populære igjen. Når det er sagt, er det mange gode forslag for deg som ønsker at barnets navn skal skille seg litt ut. I folkeregisteret registreres navn fullt ut, men ved utskrifter må vi forkorte lange navn. I tilfeller der etternavn, fornavn og mellomnavn til sammen utgjør mer enn tegn, forkortes navnet når det sendes ut offentlige brev.


Det er skattekontoret som forkorter navnet etter fastsatte regler. Du kan endre ditt eget navn , samt navn til barn du har foreldreansvar for, hvis de er under år. Endre navn elektronisk. Navneendringer kan gjøres elektronisk hos Skatteetaten.


Hvis du ønsker å bruke papirskjema, må det gis melding for hver person som skal endre navn.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar

Merk: Bare medlemmer av denne bloggen kan legge inn en kommentar.

Populære innlegg