fredag 22. november 2019

Spedbarn ligge på siden

Sjekk ut Revitive Sirkulasjonstrener. De siste dagene har det vært vondt å ligge på sidene. Våkner flere ganger på natta av at jeg har vondt i hofta på den siden jeg ligger, med smerter som stråler ned i låret.


Jeg snur meg frem og tilbake hele natta pga smertene, og når morran kommer kjennes det ut som jeg ikke har sovet i det helet. Krybbedødrisikoen er ganger større for et spedbarn som blir lagt til å sove på magen, sammenlignet med spedbarn som blir lagt på rygg.

Når barnet har ansiktet rett ned i madrassen i tillegg, er risikoen ganger større. MAT OG MÅLTIDER FOR SPEDBARN. Dette er det billigste helsegrep i norgeshistorien.


Jeg lurer på hvor lenge jeg kan ligge halvveis på magen eller på siden ? Får ikke sove når jeg ligger på ryggen. Flere ganger når jeg legger meg på siden føles det nesten ut som jeg ligger på babyen #128553; er det normalt eller MÅ jeg rett og slett ligge på ryggen? Snakk til ham, slik at han løfter hodet.


Det føles mye tryggere å ligge oppå mor eller far, i stedet for på gulvet.

Det er en god øvelse å starte med. Strekk babyens armer ut foran kroppen, eller fold dem inn under brystet. Dette gir mer stabilitet enn når armene ligger langs siden , og det hjelper til med å løfte hodet.


Så lenge kan spedbarn sitte i bil. Selv nyfødte kan godt sitte i bilstol uten fare for skader på rygg, hofter og bekken. Likevel er det nok av ting å huske på for nybakte foreldre. Selv om spedbarn aldri skal legges til for å sove på magen, er det viktig at barnet får ligge mye på magen i våken tilstand. Rådet om ryggleie gjelder kun når barnet skal sove.


Smerter eller ubehag i siden (flankesmerter) kan komme fra magetarmkanalen, milt, lever, nyrer og urinveier, og muskulatur i rygg og bryst. Man har funnet en tydelig økt risiko for krybbedød ved spedbarn som sover på magen, men det betyr ikke at babyene ikke bør ligge på magen i våken tilstand. For å styrke og aktivere rygg og nakkemuskulaturen er det utrolig viktig at babyen får tilbringe nok tid på magen.


Mangel på magetid kan føre til forsinket motorisk utvikling. Mange spedbarn er urolige om kvelden. Barnet vil bæres, bysses eller ammes, og virker kanskje ikke fornøyd selv om det har ligget lenge ved brystet.


Noen barn er fornøyde kun dersom de får ligge ved brystet, og blir urolige dersom noen forsøker å roe dem på andre måter. Det kan føles som om du ikke har nok melk. Med barnet på samme rom, eller ved siden av deg i sengen, slipper du å stå opp og våkne mer enn nødvendig.

Ved å ha barnet i nærheten er det lettere å roe henne før hun våkner helt. Forskeren James Mc Kenna har introdusert uttrykket breastsleeping for å beskrive hvordan nattamming og samsoving henger sammen. Her er tips for magetrening for spedbarn. Snu barnet på magen etter hvert bleieskift. Ligge på magen og gråte Denne måten å registrere barnets signaler på , var ikke vanlig for noen år siden.


For en generasjon eller to tilbake var holdningen at barnet skulle ligge i tre timer. Spedbarn kan gjerne ligge mye på magen eller på siden så lenge de er våkne. Men når de sover skal de ligge på ryggen. Det finnes ingen nasjonale anbefalinger for når det er for kaldt å ta med de minste barna ut. Ved mye vin kan de effektive kuldegradene være lavere enn - 1 selv om gradestokken angir at det er varmere ute.


Hos spedbarn er hypertrofisk pylorusstenose den abdominale tilstanden som hyppigst krever akutt kirurgisk behandling. Tilstanden debuterer oftest når barnet er rundt en måned gammelt og som regel før fylte tre måneder, selv om den kan oppstå senere. For 1år siden var pylorusstenose assosiert med høy dødelighet. Henrik Ibsen: Peer Gynt. Vi ønsket å finne svar på om manipulasjonsteknikker er et effektivt virkemiddel i behandlingen asymmetrier hos spedbarn.


Vi fant at forskningen ikke gir et sikkert svar, men også at det lille som finnes av forskning ikke bygger opp under hypotesen om at spedbarn vil ha nytte av slik behandling. Flere større kampanjer ble igangsatt, deriblant Denne siden opp. Kampanjen og oppmerksomheten rundt temaet førte til at antall krybbedød stupte.


Desverre oppsto det også noen misforståelser i kjølvannet av kampanjen.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar

Merk: Bare medlemmer av denne bloggen kan legge inn en kommentar.

Populære innlegg