onsdag 13. november 2019

Omgangssyke uten oppkast

Norsk robotteknologi fjerner norovirus fra rom og utstyr. Automatiser desinfeksjon av rom og utstyr. På folkemunne: omgangssyke eller sjau. Husk at kvalme og oppkast også kan ha andre årsaker enn infeksjon. Hvis du bare er kvalm og har oppkast , uten at det kommer diare i løpet av et døgn, øker sannsynligheten for at det dreier seg om noe annet enn en mage- og tarminfeksjon.


Omgangssyke har den medisinske betegnelsen enten viral gastroenteritt, gastroenteritt eller infeksiøs diaré. Noen kaller det også akutt mage- og tarminfeksjon, sjau og andre bruker navnet på et av de vanligste virusene som forårsaker omgangssyke , norovirus. Jeg fryser, men har ikke feber, er oppblåst, har har diaré, men ikke kvalme, oppkast , og jeg har god matlyst. Omgangssyke er et folkelig begrep for smittsom mageinfeksjon, som i de aller flest tilfeller skyldes virusinfeksjon.


Sykdommen varer normalt fra noen få dager til en ukes ti og den smitter lett. Virusinfeksjon i tarmen er en vanlig årsak til diaré og oppkast. Jeg blir alltid litt uggen når barna har omgangssyke. Uvel og kvalm, men ikke noe diare eller oppkast. Datteren min har forresten akkurat hatt streptokokker.


Hadde høy feber og gråt pga magevondt, men ikke vondt i halsen! Diaré - er det omgangssyke eller noe annet? Diaré er hyppig, tynn avføring som ofte er ledsaget av oppkast og feber. Med diaré menes minst omganger med vanntynn avføring i døgnet.


Selv om det er ubehagelig, er det sjelden farlig. Når barnet ditt kaster opp, er det ikke alltid omgangssyke som er synderen. Faktisk kan oppkast skyldes svært mange ulike ting. Oppkast er et svært uspesifikt symptom hos barn, og kan være alt fra hjernehinnebetennelse til ingenting, sier barnelege Beint Sigmund Bentsen ved Oslo universitetssykehus, Ullevål.


Det finnes mange forskjellige virus som kan gjøre at man kaster opp eller har diaré. Noen får mest oppkast og andre mer løs mage. Man vil også se at folk reagerer forskjellig på samme virus. Mange blir ikke syke selv om man er smittet, så man kan derfor bli smittet uten at man får symptomer. Du kan lese litt om omgangssyke her.


Mange av disse rådene kan fungere for voksne og eldre barn som ikke er spesielt syke. For de minste barna, kan slike råd være farlige eller forlenge. Ikke alle kaster opp De vanligste symptomene ved norovirusinfeksjon er kvalme, oppkast og diaré, og omgangssyken varer som oftest i alt fra ett til tre døgn. Men ikke alle blir like syke. Mest kjent er kvalme ved smittsomme mage-tarmkatarrer ( omgangssyke ), forgiftninger (alkohol, nikotin), reisesyke og graviditet.


Vi har fått inn et råd mot kvalme og omgangssyke. Det går som følger: Dersom du har omgangssyke , eller er syk på noen som helst måte, er søvn og hvile den beste medisin. Kvalme og omgangssyke - kjerringråd.


Sørg for å ligge med hodet høyt, støttet behagelig opp så nakken får være så rett som mulig. Mat er sjelden det som frister mest når du har omgangssyke , og heldigvis kan kroppen klare seg i ukevis kun på væske. Når du føler deg litt bedre, er det fint å prøve med litt lettfordøyelig, tørr mat, som kjeks. Omgangssyke er som navnet sier svært smittsomt og ofte ser en utbrudd på institusjoner og der mennesker oppholder seg tett på hverandre.


I Skovheim barnehage i Oslo er de nøye på at barn som har hatt omgangssyke ikke kommer tilbake til barnehagen igjen før det har gått timer etter opphør av oppkast og diaré. Vi er strenge når det gjelder 48-timersregelen, sier styrer Kristin Sanni til barnehage. Hun erfarer også at foreldrene er flinke til å overholde regelen. Det er ikke uvanlig å være kvalm, og kvalme er noe alle opplever fra tid til annen.


For omtrent uker siden begynte jeg å føle meg småkvalm når jeg satt på skolebussen. Det kom bare helt plutselig ut av det blå. Denne kvalmen gav seg heller ikke, noe som jeg synes var ekstremt ubehagelig.


Jeg har aldri vært bilsjuk, så det er ikke grunnen. Det var først da jeg gikk av buss. Norovirusene må nemlig komme seg fra innsida av tarmen til ett menneske og inn i innvollene til et annet. Det må altså haike ut med bæsj eller oppkast , som på en eller annen måte må ende i noens munn.


Nå er det ikke nødvendigvis noe kunststykke å hoppe fra et barn til foreldrene dets igjennom søl av oppkast eller via ei saftig bleie.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar

Merk: Bare medlemmer av denne bloggen kan legge inn en kommentar.

Populære innlegg