tirsdag 26. november 2019

Diare og oppkast

Det finnes en rekke virus som kan gi diaré og oppkast. Noen virus gir først og fremst kvalme og oppkast , andre gir hovedsakelig diaré - det vanligste er likevel en kombinasjon. Det er også forskjeller mellom de ulike typene virus i tiden det tar fra en blir smittet til sykdommen bryter ut (inkubasjonstiden). Diaré (ofte med magesmerter og oppkast ) skyldes gjerne at det er spist mat som er forurenset med bakterier. Forurensningen oppstår spesielt ved utilstrekkelig varmebehandling av kjøtt eller egg, og ved utilstrekkelig kjøkkenhygiene (benytt forskjellige kniver og skjærebrett til kjøtt og grønnsaker).


Husk at kvalme og oppkast også kan ha andre årsaker enn infeksjon.

Hvis du bare er kvalm og har oppkast , uten at det kommer diare i løpet av et døgn, øker sannsynligheten for at det dreier seg om noe annet enn en mage- og tarminfeksjon. Hos spedbarn under måneder forekommer mage- og tarminfeksjoner sjeldent. Diaré er hyppig, tynn avføring som ofte er ledsaget av oppkast og feber.


Med diaré menes minst omganger med vanntynn avføring i døgnet. Selv om det er ubehagelig, er det sjelden farlig. Driver av Reiseklinikken, infeksjonslege og zolog Gunnar Hasle, forteller at bakterielle infeksjoner er den vanligste årsaken til diaré på ferie.


Omgangssyke er svært smittsomt, og utbrudd i skoler og barnehager er vanlig. Ofte begynner omgangssyke med kvalme, som følges av oppkast og diaré.

Alle aldre kan smittes av omgangssyke, men barn er ekstra utsatte. For å unngå smitte er det viktig med god håndhygiene, både hos den som er smittet og den som steller den syke. Den største faren ved diaré er væsketap og uttørring siden tarmen ikke klarer å suge opp vann og salter som kroppen trenger. Ved matforgiftning får man ofte magesmerter og oppkast i tillegg til diaré.


Hos nyfødte eller noen uker gamle spedbarn forekommer ikke gallefarget oppkast normalt og tyder på intestinal obstruksjon. Se også kvalme og oppkast hos barn. Diare - hva kan årsaken være?


BRAT-diett hjelper ikke. Mistenkt utbrudd i kommunal helseinstitusjon skal varsles til kommunelegen og fylkesmannen. Ved utbrudd i barnehager anbefales intensivert håndvask og rengjøring av stellebord og leker. Diaré og oppkast er ikke sykdommer i seg selv, men kan være symptomer på blant annet infeksjoner eller bivirkninger av visse legemidler.


I de fleste tilfeller er diaré og oppkast en forbigående tilstan men det kan være nyttig å vite hva du bør være oppmerksom på under sykdomstiden, og når du bør oppsøke lege. Både små og store rammes, men sykdommen kan være farlig for de minste. De aller fleste episoder med oppkast og diaré er forårsaket av virusinfeksjoner. Det vanligste viruset i småbarnsalder er rotaviruset. Det er få ting som er verre enn oppkast og diaré.


Det er i hvert fall slik det føles når du først henger over toalettskåla.

På slike tidspunkter tar vi i mot alle råd med åpne armer, gode som dårlige. Den vanligste årsaken til oppkast og diare hos hund er brått fôrskifte eller at hunden har spist skjemt fôr. Dette gjelder både unge og gamle hunder. Oppkast og diare er symptomer, ikke en spesifikk sykdom! Det er ikke uvanlig å være kvalm, og kvalme er noe alle opplever fra tid til annen.


Kvalme er ubehagelig, men normalt ikke farlig.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar

Merk: Bare medlemmer av denne bloggen kan legge inn en kommentar.

Populære innlegg