tirsdag 18. desember 2018

Såre brystknopper

Såre brystknopper

Såre og vonde brystvorter. Det er vanlig å føle ømhet i starten av ammingen, men åpne sår er et tegn på at noe er galt. Den vanligste grunnen til såre eller vonde brystknopper er at barnet ikke har et godt sugetak, og at brystknoppen havner mot den harde delen av ganen i stedet for lengre bak der det er mykt.


De fleste mødre opplever at brystknoppene blir såre de første dagene etter at de har begynt å amme. Dette gir seg vanligvis i løpet av den første uken. Hos noen forblir brystknoppene såre , og ammingen oppleves som ubehagelig eller smertefull. Dersom sårheten vedvarer til tross for riktig ammeteknikk kan årsaken være sopp, eksem eller at utdrivningsrefleksen er redusert eller svært langsom.


Ja, mange opplever å bli såre i starten. Det kan være greit å forberede seg på. Riktig ammeteknikk er det viktigste tiltaket mot såre brystknopper. Legg barnet inntil deg - mage mot mage.


Såre brystknopper

Barnet skal ikke være nødt til å snu på hodet eller strekke hals for å rekke frem til brystet. La brystknoppen berøre barnets lepper slik at barnet gaper høyt. Utdrivningsrefleks Utdrivningsrefleksener det som gjør at morsmelken drypper eller renner ut av brystene. Utløsning av denne refleksen kan gjøres ved å rulle eller stryke brystknoppen forsiktig et par minutter, gjerne utenpå tøyet.


Håndmelking Håndmelking kan avlaste såre brystknopper. Sår eller sprekker er en velkjent risikofaktor for bakteriell brystbetennelse (mastitt). Jeg har aldri opplevd såre brystvorter hvis ikke jeg har vært gravi kun brysta. De gangene jeg har vært gravid har jeg fått vondt i brystvortene en liten stund etter el.


Såre brystknopper

Et godtn tegn med andre ord. Krysser fingrene for at det endelig er din tur vennen. Bruk av brystskjold alene vil ikke hjelpe på årsaken til at du fikk sår , men noen kan oppleve lindring av smerten. Behandling av allerede såre knopper For å behandle brystknopper som er såre er første prioritet å fjerne årsaken til det – det vil si rette på sugetaket. Når det er gjort, så er det ofte slik at man fortsatt er sår i starten.


Ammesalven er spesialutviklet for å gi den nybakte mor en så skån. Jeg hadde såre brystknopper de første ukene (det varte ca like lenge med storebror). Så gikk det smertefritt og bra i ca 4-5.


Men så ble de herdet. Nei, som regel skyldes sårhet dårlig teknikk. Melkespreng som gir harde vonde bryster gjør også at barnet får dårlig tak.


Prøv i så fall å melke ut litt før du legger barnet til, slik at det ytterste brune området er mykt. Bandasjen beskytter sensitiv hu som for eksempel såre bryster forårsaket av amming, og fungerer som et beskyttelseslag. Tørr hud kan også forårsake at brystvortene sprekker eller begynner å blø. Ved å legge på en bandasje som fremmer sårhelingen, bidrar dette til at det såre området får ro og kan heles.


Såre brystknopper

Hvis dette skjer, anbefales det å fukte innleggene med lunkent vann før de fjernes. Ammeinnlegg i papir kan derfor i seg selv forårsake såre brystknopper. Any idea what a baby does inside the womb?


Read the facts you might not be knowing - Duration: 5:15.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar

Merk: Bare medlemmer av denne bloggen kan legge inn en kommentar.

Populære innlegg