fredag 21. desember 2018

Melkeallergi barn

I noen få tilfeller kan melkeallergi forårsake allergisk sjokk - som er en alvorlig og livstruende tilstand. Kumelk er den matvaren små barn reagerer hyppigst på, omtrent prosent utvikler allergi mot kumelkproteiner. Informasjonen på følgende sider retter seg mot deg som jobber i helsevesenet eller til deg som har et barn som har fått diagnosen melkeallergi og en resept gjennom helsepersonell på en spesialnæring fra Nutricia. Melkeproteinallergi er den vanligste allergien blant små barn. Omkring 1–prosent av norske småbarn (0-år) har denne allergien.


Melkeallergi barn

Barna utvikler raskt toleranse, og noen er kvitt allergien etter allerede et halvt år, og hele av barna er kvitt allergien innen 3-årsalder, mens noen lever med allergien livet ut. Ettersom barna blir eldre, er det vanlig at de vokser av seg kumelkallergien. Melkeprodukter kan derfor etter hvert prøves ut i samråd med lege og klinisk ernæringsfysiolog. Cirka 2-prosent av barn får allergi mot kumelkprotein, men de fleste vokser det helt eller delvis av seg innen treårs alder. Hver gang kroppen får i seg melk utløses overreaksjonen (den allergiske reaksjonen).


Hva er melkeallergi ? Ved melkeallergi reagerer kroppen på proteiner i melka. De fleste vokser av seg allergien til skolealder. Melkeallergi er mest vanlig blant barn under tre år, og rammer ca.


Melkeallergi barn

Det er vanlig å vokse av seg melkeallergi før skolealder. Rundt 2- av små barn har melkeproteinallergi, mens under av voksne har det. For å se om barn har vokst av seg allergien er det smart å jevnlig gjeninnføre melk i kostholdet, for å se om allergien fortsatt er der. Kan jeg bruke geitemelk når jeg har melkeallergi ? Noen hevder at geitemelk tåles bedre og gir mindre allergisymptomer enn kumelk. Men proteinene i melk fra ulike dyrearter ligner hverandre, og derfor anbefales det at de med melkeallergi heller ikke drikker geitemelk eller melk fra andre dyrearter.


Les mer om geitemelk og allergi. Hos noen barn kan selv ørsmå mengder melkeprotein utløse alvorlige reaksjoner. Legen din vil veilede deg i hva barnet bør unngå, og eventuelt om barnet bør få melk under observasjon for å bekrefte eller avkrefte melkeallergi.


Innen 4–års alder har de aller fleste vokst av seg sin melkeallergi (utviklet toleranse). Heldigvis er prognosene gode. Laktoseintoleranse. Melk inneholder også melkesukker (laktose).


Tran gir både vitamin D og omega-3-fettsyrer, og anbefales til alle. Barn som får tilstrekkelige mengder morsmelk eller morsmelkerstatning trenger ikke flere tilskudd. Alle andre med melkeallergi anbefales i tillegg å ta B-vitamintilskudd eller multivitamintilskudd for å dekke behovet for vitamin B som det fins mye av i kumelk.


Melkeallergi barn

Barn kan ha melkeproteinallergi, melkeproteinintoleranse eller laktoseintoleranse. Intoleranse for melkesukkeret eller laktose er en reaksjon som skyldes problemer med å ta opp sukkeret som er i melken, men det har egentlig ikke noe med allergi (overreaksjon i immunforsvaret) å gjøre. Det kan for eksempel gi eksem, astma og høysnue senere i livet. Barn bør introduseres for ulike matvarer tidlig. Barn med allergiske reaksjoner på melk utvikler ofte raskt toleranse.


Småbarn med melkeallergi tåler ofte melk før de er fire år. Barn med melkeallergi har økt risiko for å utvikle allergi mot andre matvarer, støv, dyr og pollen. Reaksjon på melk hos unge og voksne skyldes som oftest laktoseintoleranse og ikke allergi. All matallergi skyldes en overreaksjon fra immunforsvaret som feilaktig oppfatter visse proteiner som skadelige.


Melkeallergi barn

De aller fleste vokser det av seg, og under voksne har denne matallergien. Det kan virke som det er mye nytt å sette seg inn i, men for de aller fleste lærer man seg ganske raskt hvordan melkeallergien kan håndteres på en god måte. Uten melk i kosten, risikerer barn å bli både lavere og tynnere enn sine jevngamle som tåler melk.


En norsk studie konkluderer. Til eldre barn med melkeallergi kan du gi havremelk (unngå soyamelk, siden barn med melkeallergi senere kan utvikle allergi mot soyaproteiner). I sjeldne tilfeller kan melkeallergi føre til allergisk sjokk i løpet av et kvarters tid – ring i så fall umiddelbart 113.


Melkeerstatningene likner på morsmelkerstatningene, men skiller seg fra dem ved å ha andre proteinkilder.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar

Merk: Bare medlemmer av denne bloggen kan legge inn en kommentar.

Populære innlegg