fredag 14. desember 2018

Den femte barnesykdom

Hva er den femte barnesykdom ? Erythema infectiosum er en virussykdom med utslett, forårsaket av et parvovirus B19. Sykdommen opptrer ofte som små epidemier, særlig vinter og vår. Den forekommer hyppigst hos barn i aldersgruppen 5-år, men den kan ses hos personer i alle aldre. Tilstanden er svært vanlig. Den femte barnesykdommen heter på det medisinske fagspråket erythema infectiosum, og er en vanlig barnesykdom som gir utslett.


Viruset skyldes et Parvovirus og smitter via dråper som oppstår i luften ved hosting og nysing, sier fastlege Kari Løvendahl Mogstad ved Munkholmen legesenter og gründer i firmaet Lykkelig som Liten. Typisk har man noen dager med feber og redusert allmenntilstand før det kommer et utslett. Utslettet kan vare i opptil ti dager. Hyppigst ser man den femte. Skrevet av Kathrine Woie, lege.


Andre aldersgrupper kan også smittes, særlig gjelder dette foreldre til mindre barn og de som arbeider med barn. Den opptrer vanligvis som små epidemier på vinter og vår. Vanligst er det i alderen måneder til år.


Virussykdommen er et slags herpesvirus, men helt ufarlig, sier fastlege, Kari Løvendahl Mogstad ved Munkholmen legesenter og gründer i firmaet Lykkelig som Liten. Men den forekommer også av og til i alle aldre. Det er de store førskolebarna, de som har fylt fem, som oftest får den femte barnesykdom.


Men det er ikke uvanlig at også større barn, ofte opp til år, får denne sykdommen. Noen ganger rammer den også voksne. Den sjette barnesykdommen skyldes et herpesvirus - vanligvis humant herpesvirus (HHV-6), noen ganger HHV-7.


Den femte barnesykdom

Norway Shop, den offisielle butikken for gensere fra Dale. Praktisk otoskop for hjemmebruk. Lar deg lyse og se inn i ørene. Legen tar en blodprøve og sender den til et laboratorium, som i løpet av et par dager kan gi svar på om du har antistoffer mot parvovirus B19.


Symptomer på den femte barnesykdom. Som regel gir sykdommen milde plager og for mange kan den oppleves symptomfri. Infeksjon under tidlig graviditet kan i sjeldne tilfeller resultere i fosterdød og hydrops foetalis. Paracet kan brukes mot feber.


Barn skal i løpet av sine første leveår smittes av en rekke sykdommer, deriblant den femte barnesykdom. Gjennomgått infeksjon gir livsvarig immunitet. Ifølge Gynekologisk forening sin veileder for fødselshjelp mangler prosent av norske gravide kvinner antistoffer, og det er derfor ikke uvanlig at gravide kvinner smittes. Den har fått navnet sitt på grunn av det er den femte utslett-sykdommen i en gruppe røde utslett som også inkluderer skarlagensfeber, meslinger, rubella og roseola. Hånd-, fot- og munnsykdom Legg merke til at barnesykdommer og barnesykdommer med utslett ofte brukes om hverandre, men at kusma i listen over er ett unntak fordi denne barnsykdommen som regel ikke har noe karakteristisk utslett.


Du søkte etter Femte barnesykdom og fikk treff. Den fjerde barnesykdom kan virke noe voldsom, men den er en mild og ufarlig virussykdom som går over av seg selv. Det kan likevel være vanskelig å vite hva skal man se etter, og hvordan man vet at det nettopp er den fjerde barnesykdom det er snakk om.


Ble først oppmerksom på faren for gravide i høst etter at ei mor i barnehagen til datteren min nevnte det etter at min datter hadde hatt fjerde barnesykdom (hun blandet, og trodde altså det var den som var farlig). Jeg spurte ei jeg kjenner som er jordmor, og fikk da vite at det gjaldt femte barnesykdom , og vi pustet lettet ut. Helsenett ble opprinnelig utviklet som ledd i det forebyggende arbeidet drevet av Den norske lægeforening, Norges Apotekerforening og Den norske tannlegeforening i samarbeid med et stort antall fagfolk, pasientorganisasjoner og institusjoner. Kalles også den femte barnesykdom. Forårsakes av parvovirus B19.


Inkubasjonstid 1–uker. Affiserer hovedsakelig barn i (før)skolealder, ofte asymptomatisk forløp. Intrauterin infeksjon kan føre til spontanabort eller fosterskade.


Sjette barnesykdom går under flere navn. Det omtales også som exanthem subitum, tredagersfeber og roseola infantum. De fleste barn vil utvikle antistoffer. Eksempler på slike sykdommer er den femte barnesykdom (erythema infectiosum), munnsår, vorter og hånd-fot-munnsyke.


Når skal barna være hjemme fra barnehagen? Erfaringer viser at strenge regler for å holde syke barn ute fra barnehagen har begrenset effekt på spredningen av smitte.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar

Merk: Bare medlemmer av denne bloggen kan legge inn en kommentar.

Populære innlegg