fredag 7. september 2018

Tvillinger ultralyd

Alt om tvillinger : Er det to? Hvordan er det å være gravid med tvillinger ? Eneggede tvillinger kommer fra samme eggcelle og sædcelle og har derfor helt likt arvestoff og blir identiske tvillinger. Når vi oppdager tvillinger på ultralyd og stemningen har lagt seg litt, vil vi undersøke om tvillingene er eneggede eller toeggede.


Den første mistanken Mange tvillinggravide mistenker at det kan være to tidlig – enten fordi det er tvillinger i familien, at magen vokser uvanlig fort, at plagene er kraftige, eller bare fordi magefølelsen sier det. Men en del har ingen anelse før de kommer til ultralyd.

De fleste som venter tvillinger finner det ut mellom uke og 1 og andelen som finner ut tidlig øker nå som stadig flere tar tidlig ultralyd. Det er flere tvillingpar i familien - jeg er allerede blitt stor og er bare tre måneder gravid. Venter jeg tvillinger ? I ditt tilfelle vil jeg spørre legen på svangerskapskontrollen. Den gynekologisk undersøkelsen fastslår livmorens størrelse. Er denne stor i forhold til svangerskapets lengde, blir du henvist til ultralyd.


Man ønsker å hjelpe tvilling til en så enkel som mulig fødsel, og dette kan kreve både flere hender og ultralyd på fødekvinnens mage umiddelbart etter at tvilling er født. Du kan altså ikke automatisk regne med en stille stund der du får den nyfødte tvilling opp på brystet helt enda.

Jeg trodde jeg bar på tvillinger i mitt første svangerskap, siden jeg hørte hjertelyd to forskjellige steder. Jordmor hørte det også, men sa at det var slikt som kunne skje uten at det nødvendigvis er tvillinger der inne. Hun hadde en forklaring som jeg ikke husker. Det viste seg å være bare en.


Kvinnene er helt overveldet av kvalme og trøtthet. Med tvillinger kommer også økt hormonmengde, og derfor blir symptomene kraftigere. De øker for hvert ekstra barn, så det er enda kraftigere med trillinger, sier hun. Dersom jordmor eller lege på første kontroll får mistanke om at det er mer enn én, vil de sende deg til tidlig ultralyd.


På første kontroll sendes det henvisning til ultralyd. Alle gravide vil også få tilbud om tester for hepatitt B , hiv og syfilis. Dersom den gravide er risikoutsatt for hepatitt B-smitte under graviditeten (f.eks. gjennom å ta stoff med sprøyter) anbefales flere tester under svangerskapet (helsedir.no). Alle kvinner bør få tilbud om tidlig ultralyd i det offentlige helsevesenet.


Først undersøker vi hjerteaktiviteten hos fosteret. Det er viktig for de gravide å få bekreftet at graviditeten er normal og at fosteret er i live. Kan gjennomføres på medisinsk indikasjon ved at fastlegen din henviser det til gynekologisk avdeling ved sykehus, eller du kan bestille dette privat på eget initiativ.


Etter at tvilling er født, vil legen undersøke magen din med ultralyd for å se hvordan tvilling kommer ned i fødselskanalen. For å unngå at barnet snur seg til en ugunstig stilling, kan jordmor eller lege ta et grep rundt tvilling eller rundt magen din for å hindre at barnet snur seg. Tvilling har nå fått god plass i livmoren.

I en periode økte forekomsten av tvillinger og trillinger på grunn av fremgangsmåten man brukte ved prøverørsbefruktning. I senere år har imidlertid metodene blitt mer avanserte. I en amerikansk kohortstudie beskrives ettårsoverlevelse hos forsinket forløst tvilling på , og overlevelse hos ikke-forsinket tvilling på.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar

Merk: Bare medlemmer av denne bloggen kan legge inn en kommentar.

Populære innlegg