onsdag 10. januar 2018

Vannkopper voksen

Forløpet av vannkopper er vanligvis mildt hos barn med normalt immunforsvar. De fleste barn får sykdommen i løpet av småbarnsalderen, og de blir derved varig immune. Sykdommen forekommer også hos voksne.


Ved fylte år er prosent av befolkningen immune. Som nevnt er vannkopper helt ufarlig for de aller fleste mennesker. Dersom man utvikler komplikasjoner til sykdommen kan det være farlig. Videre forteller Nordstrand at vannkopper som regel er en ufarlig sykdom hos ellers friske personer, også hos voksne. Voksne har ofte mer plager.


I tillegg har de økt risiko for komplikasjoner ved vannkopper sammenliknet med barn. Hva slags komplikasjoner kan det være snakk om? Hvordan er det å få vannkopper som voksen ? Jo eldre du er, jo sykere blir du av vannkopper. Så voksne mennesker kan bli veldig syke. Jeg tenker at det er fornuftig av voksne som ikke har hatt sykdommen å vaksinere seg.


Selv om vannkopper er forholdsvis lett å diagnostisere selv er det greit å få utelukket andre sykdommer. Når man får vannkopper som voksen går det som regel bra hos personer som ellers er friske. Siden smitten gir livsvarig immunitet, forekommer vannkopper meget sjelden hos voksne , men voksne som tidligere ikke har vært infisert, kan utvikle sykdommen. Barn får vannkopper var svært vanlig, men hos voksne er det annerledes.


I de senere årene, voksne får vannkopper økende oppmerksomhet. Dette er fordi vannkopper hos voksne , kan komplikasjoner innebære. Voksen reagere sterkere mot vannkopper , og kan derfor også ende opp på sykehuset. Av og til kan også friske mennesker få komplikasjoner av vannkopper. Utslettet kan bli betent.


Vannkopper voksen

Det er også en viss risiko for å få nerveskade, lungebetennelse og leverskade. De fleste flyselskaper vil ikke la folk reise hvis de har vannkopper. Den gir ofte kløende hudutslett med blærer, men forløpet er som regel godartet.


Vannkopper Hva er vannkopper ? Man smittes med varicella-zoster virus. VAnnkopper i voksen alder er langt mer langvarig og alvorlig enn når man får det i barndommen. I gjennomsnitt blir man ikke frisk før etter tre-fire uker, noen tidligere andre mye seinere. Treff andre voksne på møteplassen for oss over 4 og år.


Symptomene er kraftigere hos ungdommer og voksne. Vaksine mot vannkopper er ikke en del av det nasjonale vaksinasjonsprogrammet. Nøkleby forklarer at vannkopper i svangerskapet gir oftere alvorlig sykdom enn hos andre voksne , og kan en sjelden gang gi fosterskade.


Det brer seg til hårbunnen, munnen og spesielt overarmene og lårene. Som voksen kan du få feber. Har en hatt vannkopper , kan en senere i livet få helvetesild hvis vannkoppeviruset aktiveres på nytt.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar

Merk: Bare medlemmer av denne bloggen kan legge inn en kommentar.

Populære innlegg