torsdag 18. januar 2018

Akutt kvalme uten oppkast

Endokrine og metabolske årsaker, som uremi ved akutt nyresvikt, diabetisk ketoacidose, Addisonkrise, svangerskapskvalme. Vanligvis kvalme uten oppkast. Mest kjent er kvalme ved smittsomme mage-tarmkatarrer (omgangssyke), forgiftninger (alkohol, nikotin), reisesyke og graviditet.


Kvalme er ledsaget av dårlig matlyst og ofte fulgt av brekninger. Andre nevrologiske og kokleære symptomer kan være til stede.

De aller fleste opplever fra tid til annen forbigående kvalme uten at det gir grunn til å søke lege. Forhold som taler for å søke lege er akutt innsettende kraftig kvalme med brekninger som ikke går raskt over av seg selv. Husk at de som svarer ikke nødvendigvis er helsefaglig personell.


Lim inn uten formatering i stedet. Ved vedvarende og kraftig oppkast består også en fare for at man kan bli uttørret (dehydrert). For omtrent uker siden begynte jeg å føle meg småkvalm når jeg satt på skolebussen.


Det kom bare helt plutselig ut av det blå.

Jeg har aldri vært bilsjuk, så det er ikke grunnen. Denne kvalmen gav seg heller ikke, noe som jeg synes var ekstremt ubehagelig. Det var først da jeg gikk av buss.


Det er ikke uvanlig å være kvalm, og kvalme er noe alle opplever fra tid til annen. Kvalme og oppkast er kroppens måte å si ifra om at noe er i veien, for eksempel at vi har spist dårlig mat. I denne artikkelen ser vi på noen av årsakene til oppkast hos barn, både vanlige og mer sjeldne - de mulige årsakene er mange, og denne listen er ikke uttømmende. Mage- og tarminfeksjon forårsaket av bakterier eller virus eller parasitter.


Husk at kvalme og oppkast også kan ha andre årsaker enn infeksjon. Hvis du bare er kvalm og har oppkast , uten at det kommer diare i løpet av et døgn, øker sannsynligheten for at det dreier seg om noe annet enn en mage- og tarminfeksjon. Hos spedbarn under måneder forekommer mage- og tarminfeksjoner sjeldent. En mann i 60-årene ble innlagt etter et døgns sykehistorie med hodepine, kvalme og oppkast. Etter første undersøkelse i akuttmottak ble det vurdert at det var liten mistanke om alvorlig bakenforliggende sykdom, men han ble innlagt for observasjon og smertelindring.


I dag finnes effektive kvalmeforebyggende medikamenter som kan redusere bivirkningene betraktelig. Det skilles mellom akutt kvalme som oppstår de første timene, og sen kvalme som oppstår senere enn timer etter kur. Hvis du har kvalme og oppkast over lengre tid uten å vite årsaken til det, så bør du alltid kontakte legen for å finne ut hva det kan skyldes.


Dette gjelder også dersom du har tegn til dehydrering eller om du sliter med å få i deg nok mat og går ned i vekt, påpeker Kile Sandvik.

Ved kvalme kan væske fra duodenum passere retrograd til antrum ventriculi uten at det medfører oppkast. Brekning er spasmeaktig respirasjon mot stengt glottis ledsaget av sammentrekning av magemuskler, uten oppkast. Regurgitasjon (oppstøt) er tilbakestrøm av mageinnhold til munnen uten muskelsammentrekning i abdomen og diafragma.


Jeg fryser, men har ikke feber, er oppblåst, har har diaré, men ikke kvalme , oppkast , og jeg har god matlyst. Det finnes en rekke virus som kan gi diaré og oppkast. Noen virus gir først og fremst kvalme og oppkast , andre gir hovedsakelig diaré - det vanligste er likevel en kombinasjon.


Det er også forskjeller mellom de ulike typene virus i tiden det tar fra en blir smittet til sykdommen bryter ut (inkubasjonstiden).

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar

Merk: Bare medlemmer av denne bloggen kan legge inn en kommentar.

Populære innlegg