fredag 4. desember 2015

Symptomer mensen

Hva er tegnene på din første mensen? Fra humørsvingninger til alle hygieneprodukter som finnes å velge mellom. Humørsvingninger og mensensmerter? Lær om din første mensen her!


Finn informasjon her!

Les mer om det her! Få oversikt over din menssyklus. Lær deg mer om mens og din syklus. Mange opplever ulike symptomer rett før mensen kommer, mens andre merker lite til at mensen er rett rundt hjørnet.


Tegn på at mensen kommer - Det er ulikt hvilke symptomer jenter får før de får mensen. Rett før du får menstruasjon er det mulig, at du opplever symptomer (PMS) som indikerer, at mensen er på gang. Det er en forkortelse av det engelske premenstrual syndrom (ulike symptomer som kan oppstå før mensen ). Veldig mange jenter kjenner seg litt i ulage noen dager før mensen.

Det mest kjente tegnet på at man kan være gravid er uteblitt mens. Men det er viktig å vite at dette også er et tegn på PMS og at det kan ha sammenheng med vekttap eller vektøkning, stress og hormonendringer. Pssst, her er noen andre årsaker til at du ikke har fått mensen.


Føler du deg plutselig som Pamela. Hormonendringene, som kulminerer med bortfall av mens , går over mange år. Eggstokkene lager hormonene østrogen og progesteron.


Til slutt stopper mensen helt, og ofte viser plager som hetetokter og nattsvette seg i samme. Overgangsalderen, klimakteriet, er i utgangspunktet en normal prosess og ingen sykdom. Dette fører til bortfall av menstruasjon og varierende grader av symptomer på grunn av lavere østrogenmengde i kroppen. PMS er plager som er tilbakevendende i perioden før menstruasjonsblødningen, og som forsvinner i løpet av de første dagene av menstruasjonen.


Vanlig er fysiske, psykiske og atferdsmessige symptomer som ømme bryster, hevelse i føttene, hodepine, humørsvingninger, irritasjon, spenninger eller angst. Kvinner har forskjellige erfaringer ved overgangsalder. Noen har ingen eller kun milde symptomer , mens andre har så store plager at det går ut over livskvaliteten. Mange har god effekt av hormonbehandling mot plagene, men behandlingen kan potensielt gi alvorlige bivirkninger. Menstruasjon, ofte bare kalt mens eller mensen , er en månedlig blødning fra livmoren hos jenter og kvinner i fruktbar alder som ikke er gravide.


Menstruasjonen er en del av menstruasjonssyklusen, som er en fysiologisk syklus, det vil si et regelmessig gjentatt forløp i kroppen, som er styrt av kjønnshormoner. Kan man være gravid selv om man har mensen ?

De fleste kvinner vil miste mensen helt dersom det har skjedd en befruktning. Noen gravide kan ha sparsomme blødninger fra skjeden de første 2-månedene. Hvis man er gravid kan man ikke få en skikkelig mens , men man kan få en mensenlignende blødning som virker som om at man har en vanlig mens. LES OGSÅ: Utsetter du mensen ? Utelukk først graviditet. Hos de fleste kvinner er mensen nokså regelmessig, ifølge Den norske lægeforenings nettsider Helsenett.


Den kommer med til dagers mellomrom, men mellomrommene kan variere med noen dager fra gang til gang. Går det mer enn en uke, defineres det som at mensen har uteblitt. Noen opplever få eller ingen symptomer , mens andre kan få store plager. De vanligste symptomene i overgangsalderen er hetetokter og svettetokter, eller nattesvette. Blødningsforstyrrelser, hjertebank og tørr skjede er vanlig.


I tillegg opplever mange psykiske symptomer som irritabilitet, humørsvingninger og nedstemthet. Mange symptomer kan ikke oppleves av andre enn pasienten selv (kvalme, svimmelhet, smerter, angst). Det som legen kan observere ved klinisk undersøkelse eller ulike tilleggsundersøkelser, kalles tegn. Noen ganger holder det å si ”det ordner seg”, mens andre ganger bør du ikke ta så lett på det.


Symptomer på albinisme – Gult hår. For det kan være snakk om noe alvorlig. Her er sju varselsignaler du ikke bør ignorere. Her er flere alvorlige symptomer , som blod i urinen og depressive tanker.


Hvis man tror man er gravi er en graviditetsprøve den beste måten å bekrefte eller avkrefte det på. Men det er mulig å få noen tegn og symptomer på at man er gravi allerede før dato for forventet menstruasjon har passert. Tidlige symptomer på graviditet. Enhver kvinne opplever sine symptomer individuelt og må være klar over at det finnes nærmest utallige varianter og forløp som i og for seg er like normale. Enkelte kvinner opplever hetetoktene som et knapt merkbart ubehag, mens andre blir fullstendig avbrutt i arbei søvn eller andre daglige rutiner.


Vi vet at en del går altfor lenge med symptomer uten å komme seg til legen. Det har stor betydning i forhold til spredning, og kan avgjøre utfallet av sykdommen, sier assisterende.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar

Merk: Bare medlemmer av denne bloggen kan legge inn en kommentar.

Populære innlegg