mandag 21. desember 2015

Diare hos barn

Diaré hos barn går som regel over i løpet av en uke, men kan føre til væsketap hos barnet. Det viktigste du kan gjøre for å forebygge dehydrering, er å gi barnet rikelig med drikke straks barnet får diaré. Diare hos barn Hva er diare hos barn ? Ofte vil barnet også kaste opp og ha feber.


Tarmens opptak av vann kan også forstyrres av forskjellige ting. Barn kan ha tynn avføring uten at det av den grunn er snakk om diaré.

Olavs Hospital i Trondheim. Noen barn kan få diare og magesmerter etter å ha spist en spesiell matvare de er allergiske mot. Elveblest, astma og tett nese kan opptre samtidig.


Melkeintoleranse kan gi diare , luft i magen og kolikksmerter. Avføringen lukter surt. Diaré kan også være kronisk (mer enn 2-uker). Globalt dør barn hvert minutt på grunn av diaré (dårlig drikkevann og ernæringstilstand).


Hvorfor får man diaré?

Infeksjon: Diaré forårsakes oftest av virusinfeksjoner, matforgiftning eller bakteriene salmonella, shigella, campylobacter eller yersinia. Virusinfeksjon i tarmen er en vanlig årsak til diaré og oppkast. Infeksjonen kan ramme alle aldersgrupper, men den er alvorligst hos små barn ( hos spedbarn under måneder forekommer tarminfeksjon sjeldent).


På samme måte som forkjølelse er også virusinfeksjon i tarmen vanligst om vinteren, men tilstanden forekommer i alle årstider. Litt løs mage hos små barn er ikke uvanlig, og det er normalt ikke nødvendig å holde barnet hjemme fra barnehagen. Forkjølelse, halsbetennelse og ørebetennelse er nesten dobbelt så vanlige hos barnehagebarn sammenliknet med barn som ikke går i barnehage. I tillegg oppstår det stadig vekk utbrudd i barnehager av blant annet hodelus, brennkopper og ulike utslettsykdommer.


Infeksjon med coronavirus hos mennesker forårsaker vanlig forkjølelse i de fleste tilfellene. Men noen coronavirus kan forårsake influensalignende sykdommer som kan få et alvorlig forløp, f. Diaré forekommer ofte hos barn og rammer de fleste av oss i løpet av livet. Hos KRY kan du bestille en videokonsultasjon med en lege for å få råd og veiledning om diare hos barn. Ved ulcerøs kolitt ofte tilblanding av blod og slim.


Tendens til abscess- og fisteldannelse ved Crohns sykdom. Debut oftest rett før eller under puberteten, men ses også hos mindre barn , i sjeldne tilfeller helt ned i barnehagealderen. Akutt magesyke er plutselig løs og hyppig avføring enten alene eller sammen med kvalme, oppkast, mavesmerter og feber hos et ellers friskt barn.


En diett som kan forsøkes hos barn (og voksne) med diaré er BRAT-dietten, en diett som blant annet har vært anbefalt i USA. BRAT står for bananer, ris, eplemos (apple sauce) og toast. Dette er fordi dietten inneholder lite fiber.

Sterk mat og iskrem kan ha motsatt effekt på magen og bør unngås ved diaré. Uttørring hos små barn skjer raskere enn hos hos større barn. Flere faresignaler, som bør medføre legekontakt: - Barnets almenntilstand er betydelig påvirket.


Når barn smittes av visse virus som gir magesjau, farang eller gastroenteritt som er det medisinske navnet, starter det gjerne med høy feber, kvalme, oppkast og etterhvert også diare. Ofte fortsetter barnet å ha diare noen dager eller opp til en uke etter at feberen er borte. Informasjonen på helsenorge.


Det er ingen erstatning for undersøkelse eller behandling hos helsepersonell. Dersom du er syk eller trenger medisinsk hjelp av andre grunner, bør du oppsøke fastlegen.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar

Merk: Bare medlemmer av denne bloggen kan legge inn en kommentar.

Populære innlegg