onsdag 8. april 2020

Urinveisinfeksjon gravid farlig

Billig, sikker og rask graviditetstest. Kjøp nå, test deg hjemme. Nå kan du bestille produkt fra Vitusapotek på nett. Stort utvalg med rask og enkel frakt!


Hos gravide skjer det mye oftere spredning fra blærekatarr til nyrebekkenbetennelse, derfor er denne tilstanden ekstra viktig å oppdage og behandle hos gravide.

Forandringer i kroppen og hormonnivåene gjør gravide mer utsatt for å få urinveisinfeksjon. Når livmoren vokser og presser på urinlederne, blir lukkemuskelen slappere – noe som øker risikoen for urinveisinfeksjon. Forskjell mellom gravid og ikke.


Symptomfri urinveisinfeksjon gravid. GBS som påvises i urinen i svangerskapet er egentlig ikke så farlig for den gravide , men i svangerskapet kan slike bakterier ikke bare forekomme i urinveien, men også i skjede, livmorhals og fosterhinne. Dvs at infeksjonen lettere sprer seg til nyrene og kan gi nyrebekkenbetennelse.


Hos gravide skjer det også mye oftere spredning fra blærekatarr til nyrebekkenbetennelse.

Urinveisinfeksjoner uten symptomer sees hos rundt av gravide. En urinprøve påviser enkelt om du har en urinveisinfeksjon , og har du det, behandles det med antibiotika. Denne infeksjonen hører til de vanligste infeksjonene i svangerskapet og opptil av gravide kan ha bakterier i urinen uten at å ha noen symptomer (asymptomatiske). En blærebetennelse gir økt risko for nyrebekkenbetennelse.


Derfor undersøkes urinen på alle gravide ved hver kontroll. Jeg hadde uvi i forrige svangerskap, det er veldig vanlig og jeg tror ikke det pleier å være farlig. Det som er litt om å gjøre er vel at man ikke går med det ubehandlet, noe som lett kan skje fordi man kan ha uvi uten symptomer når man er gravid (men ved jevnlige kontroller og levering av urinprøve blir det oppdaget). I ettertid har jeg forstått at det kan være farlig å gå for lenge med ubehandlet urinveisinfeksjon da dette kan utvikle seg videre til nyrebekkenbetennelse, er dette riktig?


Forklare hvorfor det er så viktig. Ukompliserte urinveisinfeksjoner, det vil si blærekatarr hos ikke- gravide og ellers friske kvinner som ikke er spesielt utsatt for infeksjon, går ofte over av seg selv i løpet av tre dager til en uke. Dersom du får hyppige infeksjoner, finnes det forebyggende tiltak du kan prøve.


Forekomsten er høyere blant gravide enn hos kvinner ellers. Gravide har økt tendens til urinveisinfeksjon. Dette skyldes at urinveiene utvides noe under svangerskapet og at man ikke lenger klarer å fullstendig tømme blæren.

Under et svangerskap har man lettere for å utvikle urinveisinfeksjon 1. Hvis infeksjonen sprer seg til nyrene, kan man risikere nyrebekkenbetennelse uten behandling 2. Det er også risiko for tidlig fødsel 2. Under svangerskapet er du enda mer utsatt for å få urinveisinfeksjon Skulle du få tegn som svie ved vannlatingen eller blod i urinen, er det viktig at du kontakter lege slik at du får behandling. Hvis det finnes antistoff, har den gravide vært smittet tidligere og er immun overfor sykdommen. Man kan også lage antistoffer mot sykdommen ved vaksinasjon. Er vaksinasjon farlig når man er gravid ? Hovedregelen er at man skal unngå vaksinasjon når man er gravid.


Hvorfor er det farlig med en urinveisinfeksjon når man er gravid ? Jeg har forstått at det kan sette i gang for tidlig fødsel sent i graviditeten (kjenner for øvrig en som fødte to måneder for tidlig på grunn av urinveisinfeksjon , men alt gikk bra med ungen!), men hva slags betydning har det i første og andre trimester? Når gravide kvinner kommer til lege med urinveisinfeksjon , vil de sannsynligvis oppleve at legen først tilrår behandling med penicillin-preparater som Selexid eller Penomax. Dette er riktig behandling, bekrefter farmasiprofessoren.


Nitrofurantoin (Furadantin) bør generelt være andrevalget i behandling av urinveisinfeksjon i svangerskapet. Men hvis du har litt feber i forbindelse med forkjølelse eller halsvondt, er ikke det farlig for babyen. Babyen tåler helt fint at mamma er litt småsyk.


Babyen er godt beskyttet i mors liv, og de fleste sykdommer gravide rammes av er relativt lette og forbigående.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar

Merk: Bare medlemmer av denne bloggen kan legge inn en kommentar.

Populære innlegg