torsdag 13. august 2020

Utslett i hodebunnen

Utslett i hodebunnen som klør, er rødt og blemmete, er ofte kontakteksem. Andre årsaker til utslett kan være blant annet ikke-allergisk eksem, psoriasis, flass og lus. Utslettet kan skyldes infeksjoner, betennelsestilstander eller hårsykdommer.


Les mer om de vanligste årsakene til utslett i hodebunnen i artikkelen under. Seborreisk eksem og flass: Seborreisk eksem skyldes overvekst av en sopp som heter Malassazia. Her kan man få kalde hender (Raynauds fenomen) og noen ganger utslett i hodebunn, pigmentforandringer og hårtap. Beskrivelsen din er ikke helt typisk for dette, og en lege vil kjenne igjen denne tilstanden ved undersøkelse. Hva du bør gjøre Du bør gå innom fastlegen din først.


Man må få undersøkt hodebunnen din for å stille en diagnose. En lege bør se på hodebunnen din for å finne ut om det er snakk om sopp. Som oftest vil det da bli tatt en sopprøve for å bekrefte diagnosen før behandling kan starte. Sopp i hodebunnen behandles med soppdrepende tabletter, og ofte må medisinen tas over flere uker før du blir kvitt infeksjonen.


Hudlegen poengterer at det per i dag er lokalbehandling med preparater i gelform og linimenter i kombinasjon med D–vitamin som ser ut til å ha best effekt mot hodebunnspsoriasis. Systemisk behandling benyttes sjelden når pasienten kun har utslett i hodebunnen. En kløe utslett i hodebunnen kan være en mindre og lett behandles tilstan men det kan også være tegn på en mer alvorlig tilstand. Kontakt legen din hvis over-the-counter rettsmidler ikke hjelper din sykdom.


Selv om det viser seg ofte som et sviende utslett , er det faktisk en tilstand av nervesystemet. I tillegg til hudirritasjon, helvetesild er utrolig smertefullt. Mens helvetesild kan skje på en hvilken som helst del av kroppen, er det vanlig, og spesielt ubehagelig både på hodebunnen og øyelokkene. Et barn med kløe i hodebunnen , med skjellende utslett og hårtap bør undersøkes av lege for å klargjøre om det foreligger sopp.


Utslett i hodebunnen

Legen må blant annet utelukke psoriasis. Eventuell soppinfeksjon i hodebunnen er en ufarlig tilstan så undersøkelsen har ingen hast. Diagnostikk av sopp i hodebunnen. Utslett i ansiktet er den vanligste årsaken til konsultasjon hos våre hudleger. Det er en lang rekke mulige årsaker som kan gi utslett i ansiktet.


Det første man må gjøre er å få avklart en sikker diagnose for å gi gode råd om behandling. Kløe og flass kan forekomme i hodebunnen , spesielt bak ørene og i den ytre øregangen, sammen med utslett på albuer og knær. Noen har så lite utslett at de ikke er oppmerksomme på at de har en hudlidelse før et mer uttalt og typisk utslett utvikles.


Utslett i hodebunnen

Både ytre og indre faktorer kan påvirke hodebunnen vår. En hodebunn i ubalanse kan være enten for tørr eller for fet. Begge deler kan oppleves som plagsomt for den enkelte, men ingen av delene er farlig. Hudsopp trives i varme og fuktighet.


De finnes i huden og kan noen ganger kan de føre til utslett hos mennesker med sensitiv hud. Det finnes mange andre hudsykdommer som kan misoppfattes som sopp, blant annet psoriasis ved utslett på negler, hender, føtter og i hodebunnen. Det er stort sett funnet i hodebunnen , ansiktet og brystet.


Utslett i hodebunnen

Både barn og voksne kan lide av det. Det er denne formen for eksem som forårsaker flass, og det er derfor også kalt seboreisk eksem i hodebunnen. Den utløsende faktor er en gjær som forekommer naturlig i hodebunnen. De fleste utslett lar seg, i det minste, redusere via en rekke mulige behandlinger.


De færreste angrer på å ha prøvd forskjellige metoder for å bli kvitt plagene som både kløende utslett og utslett uten kløe kan forårsake, derfor lønner det seg å sette seg ordentlig inn i sin tilstand og finne riktig behandling. Hodebunnssopp skyldes en infeksjon av hodebunnen med hudsopper (dermatofytter). De soppene som forårsaker hodebunnssopp er især artene Microsporum canis og Tricophyton verrucosum.


Utslett i hodebunnen

Disse soppene er zoofile. Vårt råd er at dersom symptomene varer over tre uker bør du kontakte lege.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar

Merk: Bare medlemmer av denne bloggen kan legge inn en kommentar.

Populære innlegg