fredag 21. august 2020

Smitte spysyke

Norsk robot fjerner MRSA og anna smitte fra rom og utstyr. Decon-X fjerner MRSA effektivt fra alle overflater og utstyr. Alle pasientinformasjonene er basert på artikler skrevet for leger i Norsk Elektronisk Legehåndbok (NEL) og forfattet av NEL-redaksjonens leger, med mindre annet er oppgitt.


Omgangssyke kan smitte gjennoDirekte kontakt mellom personer. Som oftest smitter omgangssyke via avføring fra en syk person eller fra den som steller den syke. God håndhygiene er derfor ekstremt viktig! Overflater som for eksempel dørhåndtak, vannkraner, betalingsterminaler eller stolrygger som har fått viruset på seg. For å unngå smitte av omgangssyken er det viktig med god håndhygiene.


Hvis du allerede er smittet har vi flere gode råd som kan hjelpe deg. Logg inn for å følge dette. Men det er kjent at RS-virus, som særlig rammer små barn, kan smitte i inntil 1-uker fra man blir syk, opplyser smittevernoverlegen. Smitte kan altså skje enten du puster inn og svelger virus, eller tar på forurensede overflater og videre får viruset på hendene og inn i munnen. Dette kan for eksempel skje dersom du spiser mat uten å ha vasket deg på hendene.


Vasker du deg ofte på hendene minsker du sjansene for å bli smittet på denne måten, forteller hun. Symptomene pågår i ett til tre døgn. Hyppig er også smitte fra mat og vann. Flere ulike typer matslag kan bringe smitte f. Virusutskillelsen kan vare fra noen dager til flere uker og kan begynne før symptomdebut og fortsette etter at sykdommen er over, noe som kompliserer håndteringen av utbrudd.


Norovirus kan smitte via kontaminerte næringsmidler, vann og overflater man kommer i kontakt med i løpet av dagen, sier Lange. Mat kontamineres hovedsakelig ved håndtering og tillaging av mat. Det gjelder særlig mat som håndteres og spises uten ytterligere varmebehandling. Nærdråpe- og kontaktsmitte er trolig den vanligste smittemåten ved utbrudd i institusjoner og i husstander. Virus kan overleve i lang tid på overflater som for eksempel dørhåndtak.


Spysyke -sesongen har begynt. Viruset kan overleve i lang tid på overflater som for eksempel dørhåndtak. Noen typer kan man få noe midlertidig immunitet mot, men det gjelder ikke alle mennesker, og varigheten på denne immuniteten er veldig varierende og ikke mer en noen få uker. Det kan også være et annet virus (det finnes mange forskjellige omgangssyke virus). Drikk lite om gangen.


Totalt bør du prøve å få i deg minst to liter væske per dag, og når du er dårlig bør denne væsken fordeles i små porsjoner mellom måltidene. Skal egentlig opp til en venninne i dag, men hun lå og spydde for dager siden. Hun er oppegående nå da, men jeg lurer på om hun fremdeles kan smitte meg. Har ikke lyst på omgangssyken, nei. Noen omgangssyke-virus, slik som noro-virus, kan også smitte ved dråpesmitte (hoste, brekninger etc.).


Er omgangssyke farlig? For å begrense smitte er det viktig å være oppmerksom på symptomene og ta forholdsregler. Som regel kommer sykdommen bardus på, med akutt kvalme, magesmerter, oppkast eller diaré. Det er viktig å huske på at dersom du bor sammen med andre, kan det være lurt at disse står for matlagingen frem til du blir frisk, for å unngå smitte.


Dersom du må oppholde deg på kjøkkenet er god hygiene avgjørende for å unngå smitte.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar

Merk: Bare medlemmer av denne bloggen kan legge inn en kommentar.

Populære innlegg