tirsdag 18. august 2020

Væskefylte blemmer

Blemmesykdommer, eller bulløse sykdommer, er en gruppe av kroniske hudsykdommer som kjennetegnes av spontant oppståtte væskefylte blemmer i huden. Disse blemmene er forårsaket av at immunapparatet danner antistoffer mot festestrukturer i overhuden (epidermis) og som gjør at overhuden løsner fra underlaget. Blemmer i huden er forårsaket av skade av vevet i huden.


Slike skader kan komme av trykk og slag, infeksjoner, skade på grunn av kulde eller varme, kjemisk påvirkning, eller reaksjoner og sykdommer i kroppens immunsystem. Så hva bør du gjøre med væskefylte blemmer ? Stikke hull, eller la blemmene være i fred?

Enkeltstående blemmer , som gnagsår, bør du ikke gjøre noe med fordi det øker faren for infeksjon. Er det en smertefull blemme, kan du forsøke å stikke hull på den med en syltynn nål. Man kjenner ikke helt årsaken til at de oppstår. Hos noen kan blemmene opptre oftere enn hos andre, og ofte opptrer de i sammenheng med stress eller når kroppens immunforsvar er redusert som følge av annen sykdom.


Vis mer Andre årsaker til sår og blemmer. Det finnes mange mulige årsaker til hvorfor du får sår og blemmer i munnen. Noen sår er et resultatet etter bristede væskefylte blemmer.


Pomfolyx er en hudsykdom som finnes på hendene og i noen tilfeller på føttene.

Utslettet består av små eller større væskefylte blemmer og eventuell rødflammethet i huden. Et eldre navn på tilstanden er dyshidrotisk eksem, men dette navnet brukes sjeldnere i dag. Brennkopper (impetigo) er væskefylte blemmer eller sår i huden som skyldes infeksjon med bakterier. Brennkopper smitter lett og barn bør holdes hjemme til brennkoppene er under kontroll. Om noen i din omgangskrets har fått brennkoppper er det viktig å være nøye med håndhygienen.


Symptomene kan være alt fra et lett, kløende utslett til sterk kløe, hevelse og blemmer. I alvorlige tilfeller kan åpne sår føre til bakterielle hudinfeksjoner og væsking fra utslettet. Enkelte kan også få små, væskefylte blemmer som klør på siden av fingrene og håndflaten.


Primærinfeksjonen vil normalt gi det kraftigste og mest ubehagelige utbruddet, og det sjelden at man opplever de samme sterke symptomene ved et tilbakefallsutbrudd. Påfølgende utbrudd vil som oftest begrense seg til svie, kløe og væskefylte blemmer. Sår og blemmer i munnen er som oftest forbigående og skyldes vanligvis after (munnskold) eller trøske (soppinfeksjon).


After går normalt over av seg selv, mens trøske som regel krever behandling med soppdrepende midler. Det er en lang rekke tilstander som kan gi utslett med blemmer i huden. På fagspråket kalles små blemmer vesikler og store blemmer bullae. Blemmedannelse skyldes at det øverste hudlaget løsner, og deretter fylles med klar veske eller verk. Våre hudleger har oppsummert de vanligste årsakene til utslett med blemmer under.


Lokale skader, stress og hormonelle forandringer kan være utløsende faktorer, supplerer Birkeland Melcher. Væskefylte blemmer og kløende utslett kan forekomme over hele kroppen.

Ansikt og hodebunn rammes som regel først, for deretter å spres videre til resten av kroppen. Det er vanlig å få blemmer både i ansiktet, hodebunnen og på slimhinner i munn og underliv. Uten smerte eller påvirket allmenntilstand er det vel lite sannsynlig herpes. Herpes danner en gruppe med smertefulle og væskefylte blemmer.


Spesielt er smerter og allmenntilstand preget om det er førstegangssmitte. Utslettet svir, er gjerne raudt og eksemliknande, og væskefylte blemmer kan utvikle seg. I verste fall kan det utvikle seg arr og permanente pigmentforandringar i huda. Denne typen utslett oppstår i tilfelle der du først får plantesafta på huda, for deretter å vere ute i sollys.


Jeg har i noen år nå vært plaget med noe som likner bittesmå blemmer på siden av fingrene og i håndflatene. De starter med å være væskefylte og ender opp med å tørke ut huden i hele hånda.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar

Merk: Bare medlemmer av denne bloggen kan legge inn en kommentar.

Populære innlegg