torsdag 4. mars 2021

Utslett i hodebunn

Utslett i hodebunnen som klør, er rødt og blemmete, er ofte kontakteksem. Andre årsaker til utslett kan være blant annet ikke-allergisk eksem, psoriasis, flass og lus. Man skal ikke forvente at dette fører til hårtap.


Soppinfeksjoner i hodebunn kan gi skjelling, små kuler og hårtap. Dette påvises ved soppavskrap. Det finnes en gruppe sykdommer som kalles bindevevssykdommer.

Her kan man få kalde hender (Raynauds fenomen) og noen ganger utslett i hodebunn , pigmentforandringer og hårtap. Utslettet kan skyldes infeksjoner, betennelsestilstander eller hårsykdommer. Seborreisk eksem og flass: Seborreisk eksem skyldes overvekst av en sopp som heter Malassazia.


Røde hunder: Et utslett med lyserøde prikker kommer til syne først bak ørene og i hodebunnen. Utslettet sprer seg til ansiktet, halsen, overkroppen, armene og beina i løpet av et par dager. Meslinger : Utslettet på kroppen er først småflekket og blekt rødt, senere blir det mer utflytende og brer seg ut over større områder med litt mørkere farge.


Hudsopp trives i varme og fuktighet. De finnes i huden og kan noen ganger kan de føre til utslett hos mennesker med sensitiv hud.

Seboreisk eksem kommer ofte i områder med høy talgkjertelaktivitet og ser rødt ut med avflassing av hudceller i mer eller mindre grad. Høst og vinter forverres ofte eksemet, mens om sommeren kan det bedres. Ofte er mange i samme familie rammet.


Sammen med forandringene i hårbunnen kan det dessuten finnes ringformede utslett ( ringormer) i ansiktet eller på kroppen. Noen ganger dannes det også en byll (kerion) som er væskende og materiefylt. Guttat psoriasis gir utslett med små flekker (opptil centimeter i diameter) som er spredd utover store områder av overkroppen, ryggen, armene og bena, og noen ganger halsen, hodet og hodebunnen.


Disse flekkene er ofte sterkt rosa eller røde på lys hu mens personer med mørkere hud gjerne ser mindre rødhet og mer mørke flekker. Både ytre og indre faktorer kan påvirke hodebunnen vår. En hodebunn i ubalanse kan være enten for tørr eller for fet. Begge deler kan oppleves som plagsomt for den enkelte, men ingen av delene er farlig.


Utslett i ansiktet er den vanligste årsaken til konsultasjon hos våre hudleger. Det er en lang rekke mulige årsaker som kan gi utslett i ansiktet. Det første man må gjøre er å få avklart en sikker diagnose for å gi gode råd om behandling. Seboreisk eksem (dermatitt) er et skjellende kronisk eksem som oftest rammer hudområder med mange talgkjertler som for eksempel hodebunn , ører, øyebryn, rundt nesevingene, øyelokksranden, over brystbeinet, mellom skuldrene og i folder i huden under armene, i lysken eller i navlen.


Hudlegen poengterer at det per i dag er lokalbehandling med preparater i gelform og linimenter i kombinasjon med D–vitamin som ser ut til å ha best effekt mot hodebunnspsoriasis. Les mer hos Apotek 1. Systemisk behandling benyttes sjelden når pasienten kun har utslett i hodebunnen. Førstevalg er sinkpyritionholdige sjampoer.

Ved kraftigere affeksjon er det aktuelt å bruke sjampo med propylenglykol eller sjampo med ketokonazol (Fungoral), eller selensulfid (Selsun, Selukos). Alle preparatene er reseptfrie. Tablettbehandlingen kan gi bivirkninger som kvalme, magesmerter, hodepine eller utslett.


Du kan også prøve spesialsjampo mot flass. Den kurerer ikke ringorm, men kan forhindre smittespredning. Selv om barnet ditt bruker sjampo mot flass er det fremdeles nødvendig å ta tabletter. Kviser hodebunn Heisann Jeg er år, og ellers frisk og rask. Det siste året har jeg fått mye kviser i hodebunnen.


De varierer i størrelse, men mange er relativt store og verker. Hovedsakelig er de lokalisert i bakhodet omkring kronen og noe bak ørene. For øvrig kan det virke som om de smitter og flytter seg fremover. Tilstanden karakteriseres ved et kløende utslett som har form av en rød ring med tilsynelatende normal hud i midten.


Ringorm kan finnes på armene, beina, kroppen og ansiktet.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar

Merk: Bare medlemmer av denne bloggen kan legge inn en kommentar.

Populære innlegg