fredag 11. desember 2020

Vondt i magen og kvalm

I snart over et år har jeg slitt med kvalme, magevondt, slapphet og svimmelhet. Jeg har blitt testet for det meste, inkl magesår (som jeg har hatt tidligere) og tatt ultralyd og galleveier og sjekket hodet. Siste uken har jeg også opplevd å ha mer vondt i magen en vanlig, da spesielt i øvre del av mage regionen. Petter Brelin, lege og leder av Norsk forening for allmennmedisin, forteller om en rekke vanlige årsaker til smerter i magen : Virus.


Plutselig vondt i magen som kan gi kramper, diare, feber og ubehag som går over etter noen dager, såkalt omgangssyke.

Symptomene og de kliniske tegnene varierer i forhold til selve diagnosen som står bak hodepinen og kvalmen du opplever. På legespråket foretrekkes betegnelsen funksjonell dyspepsi eller non-ulcus dyspepsi (NUD = ikke-magesår plager i øvre del av magen ). Funksjonell betyr at plagene ikke skyldes sykdom i noen organer (ikke-organiske plager), og dyspepsi betyr smerter og ubehag i øvre del av magen. Jeg er en jente på år som i de siste dagene har hatt forferdelig vondt i magen og vært veldig kvalm. Det startet på søndag, hadde vært ute på byen dagen i forveien, men formen føltes veldig grei. Var aktiv tidlig på dagen og det var ikke før jeg skulle spise middag at jeg kjente uvel.


Får vondt i maven av melk og klarer ikke spise frokost.

Er det vanlig å være kvalm og ha vondt i magen ? Hva kommer det av og hv. Gode råd mot magesmerter hos barn og ungdom, Bente Krane Kvenshagen (Cappelen Damm) Oppblåsthet, mageknip eller forstoppelse. Alle har vondt i magen av og til, men mange har magesmerter som fører til bekymringer og redusert livskvalitet. Mellom åtte-prosent av befolkningen er rammet av IBS, og vi vet ikke sikkert hva som er årsaken, men flere faktorer antas å spille en rolle i syndromets utvikling, som for eksempel arvelighet, kosthol og tykktarmsbakterier, forteller Skjølsvik.


Det finnes en rekke plager og symptomer som kan oppstå i magen og fordøyelsessystemet vårt. Når gir kvalme og oppkast grunn til å ringe legen sin? Akutt oppstått kvalme og oppkast kan skyldes en infeksjon i mage -tarm-kanalen. Dette går som regel raskt over, men har man mistet mye væske og er medtatt bør man kontakte lege.


Ikke sjelden er kvalme første tegn på at man har blitt gravid. Hvor gjør det vondt ? Nei: Magesmerter uten feber kan f eks skyldes smerter fra tarmen, magekatarr (magesyre), gallesten osv. Har du smerter i øvre del av magen. Ved vedvarendesmerter kan man utvikle feber - husk å kontrollere temperaturen. SVAR: Hei Hvis du har hatt ubeskyttet sex, kan du bli gravid.


Men vondt i magen og kvalm kan det være mange årsaker til.

Det er heller ikke typiske graviditets-tegn så tidlig. STRESSMAGE: Funksjonell dyspepsi, også kalt stressmage, er en tilstand som kommer og går. Derfor råder Trygve Hausken, professor i mage - og tarmsykdommer og overlege ved Haukeland universitetssykehus, at det gjelder å være snill med magen. Får man vondt under trening skal man derfor ta det med ro. Jeg er førstegangsgravid , og usikker på det meste.


Nå er jeg kvalm og har vondt i magen. Marianne (20) visste ikke at hun var gravid. Kvalmen vet jeg jo er vanlig. SORG: Det å miste et barn er vondt , selv om det kun har vært i mors mage noen få uker. Takk for at du kontakter Ung.


Dersom man har sensitivitet eller matallergier kan man naturligvis også reagere på dette og resultatet kan være en dyp kvalme i mage og generell uvelhetsfølelse. Les også: – Slik Kjenner du Igjen Tegn og Symptomer på Hjerneslag! I visse tilfeller kan smerter og ømhet være så omfattende at det gjør deg fysisk kvalm. Du har i lang tid følt deg oppblåst og har mer luft i magen enn normalt.


Andre symptomer på dette er smerter i magen og bekkenet og liten matlyst, ifølge Gynecologic Cancer Foundation. Endring i aktivitet, reiser, kosthold og medisiner kan føre til både forstoppelse, løs mage og andre fordøyelsesbesvær.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar

Merk: Bare medlemmer av denne bloggen kan legge inn en kommentar.

Populære innlegg