onsdag 16. desember 2020

Vektoppgang svangerskap

Det er lett å la seg forbløffe over svangerskap og fødsel. Vi har samlet noen av de faktaene som fascinerer, forundrer og forbløffer oss mest. De ferskeste innenriksnyhetene. Hold deg oppdatert med ABC Nyheter.


Det er vanskelig å svare nøyaktig på spørsmålet om hvor mye kan eller bør jeg legge på meg i svangerskapet? Den normale vektøkningen i svangerskapet uke for uke avhenger av alder, utgangsvekt og mors generelle helsetilstand. Det er ikke bare magen som får de ekstra kiloene når du er gravid. Brystene vokser, og du legger på deg rundt hoftene.


I tillegg øker blod- og væskevolumet i kroppen, og du danner fettreserver du kommer til å få nytte av når du ammer. For en del kvinner starter overvekt med ekstra gravidkilo, særlig ved flere svangerskap. Kalkulator over vektøkning i svangerskap. Men som du selv sier kan store deler av dette være vann. Uke og har gått opp kilo.


Første svangerskap : ned 2kg til uke 25ca, da gikk vekta oppover og endte på 3kg i pluss fra startvekt. Andre svangerskap : opp 3kg til uke 2 raste så nedover og endte på 2kg i minus fra startvekt. Hva er normalt å legge på seg? Dette er gjennomsnittlig kg i uken. Jeg er overvektig fra før, men lever stort sett en sunn og aktiv livsstil.


Jeg har dermed ikke behov for å gå opp mer enn kg (i følge det som står om overvektige gravide på nettet hvertfall) Trenger masse gode tips! Overvekt er knyttet til en rekke komplikasjoner under svangerskap og fødsel (preeklampsi, svangerskapsdiabetes, store fostre, intrauterin fosterdø komplikasjoner for mor og barn under fødselen). Barn født av overvektige mødre synes å ha økt risiko for overvekt og diabetes og muligens også for visse kreftformer. Disse kiloene kan være vanskelig å gå ned igjen etterpå, og det er en kjensgjerning at svangerskap er en nokså vanlig utløsende faktor for overvekt. Legger du på deg altfor mye i løpet av graviditeten, er det heller ikke spesielt sunt for deg og barnet.


For høy vektoppgang øker blant annet risikoen for svangerskapsdiabetes. Har ikke gått opp noe de siste ukene selv om jeg spiser jevnt. Er delvis sykemeldt.


Vektoppgang mellom svangerskap gir risiko for svangerskapsdiabetes. Jeg får liksom ikke det til å stemme helt! Jeg er i uke 3 og har gått opp kg sålangt, og ALLE jeg snakker med kommenterer hvor liten mage jeg har og hvor slank jeg er! De sammenlikner med seg selv, og sier at de var mye større selv!


Vektoppgang svangerskap

Jeg var kilo lettere nå når jeg ble gravienn med forige. Tror det er siden jeg ammer fremdeles. Hm, jeg har som mål å ikke gå opp så mye som i forige svangerskap , for det ble så tongt på slutten. Dersom en kvinne på meter som veier kilo går opp rundt tre kilo mellom første og andre svangerskap , er risikoen for svangerskapsdiabetes doblet, viser ny forskning.


Overlegen Marie Cedergren har forsket på svangerskap og vekt, og er klar over at gravide kvinner stresser over at de passerer normalen for vektøkning. Det er klart at det kan være stressende å passere de kiloene. Faktum er at man ikke behøver å gå opp mer i vekt enn det, sier hun til Alltombarn. For stor vektoppgang øker risiko Vi vet at alt for stor vektoppgang i svangerskapet ikke er bra, verken for mor eller barn. Det kan øke risikoen for svangerskapsforgiftning, at barnet blir veldig stort og komplikasjoner under fødselen.


Overvektige har mindre behov for vektoppgang i svangerskapet. Har du en KMI på over er det nok å legge på seg 5-kg i svangerskapet. Husk å spise sunn og næringsrik mat selv om matlysten ikke er på topp.


Du behøver ikke å spise for to, energibehovet ditt er rundt 2-3kcal ekstra per dag.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar

Merk: Bare medlemmer av denne bloggen kan legge inn en kommentar.

Populære innlegg