onsdag 14. oktober 2020

Svangerskaps diabetes

Kvinner som har hatt svangerskapsdiabetes bør derfor måle HbA1c fire måneder etter fødselen og deretter årlig. Hva er svangerskapsdiabetes ? Når du er gravid har du behov for mer insulin. Hovedbudskapet i animasjonen er gyldig, men detaljer kan være utdatert etter produksjonsdato.


Svangerskapsdiabetes oppstår hvis kroppen ikke klarer å produsere nok insulin og blodsukkeret blir for høyt. Postpartum oppfølging av kvinner som har hatt svangerskapsdiabetes.

Metode og prosess ↓ Vis flere. Nasjonale anbefalinger, råd og pakkeforløp. For deg som har hatt svangerskapsdiabetes foreslås det at HbA1c måles måneder etter fødsel og deretter årlig og før ev. Ved påvist svangerskapsdiabetes , har du betydelig økt risiko for utvikling av diabetes type senere i livet.


Den er utløst av svangerskapshormoner, og går over straks etter fødselen. Klikk her for mer informasjon om behandling av svangerskapsdiabetes. Tilstanden gir ingen symptomer, og den gravide merker ikke at blodsukkeret i perioder er høyere enn vanlig. Kan babyen påvirkes av mors svangerskapsdiabetes ?

Nettopp dette er mye av årsaken til at det er viktig både å diagnostisere og behandle denne tilstanden – så tidlig som mulig. Dersom den gravide går med ubehandlet svangerskapsdiabetes , er det økt risiko for at babyen blir veldig stor. Vi har for eksempel strengere regler for målingene, men ingen kan fortelle meg hvor mye strengere, og hvilket antall målinger jeg skal forholde meg til. Min erfaring viser at folk generelt vet lite om svangerskapsdiabetes og farene det medfører. Sammenheng mellom vektøkning og svangerskapsdiabetes ? Denne tilstanden kalles svangerskapsdiabetes.


Kvinner fra Asia, Midtøsten og Afrika har økt risiko for utvikling av svangerskapsdiabetes. Det kan betraktes som en mildere form for diabetes , som i de fleste tilfeller går over etter svangerskapet. Svangerskapsforgiftning gir økende blodtrykk, proteinlekkasje i urinen og væskeopphopning (ødem) i kroppen hos gravide etter svangerskapsuke. Det kan gi økt risiko for svangerskapsforgiftning og føre til komplikasjoner under fødselen, blant annet fordi barnet kan få høy fødselsvekt.


Det kan gi auka risiko for svangerskapsforgiftning og føre til komplikasjonar under fødselen, blant anna fordi barnet kan få høg fødselsvekt. Planlegger du å bli gravid igjen, kan legen gi deg råd som reduserer risikoen for svangerskapsdiabetes. I tillegg har kvinner med svangerskapsdiabetes økt risiko for å utvikle type diabetes senere i livet. Les Kristins fortelling om hvordan det var å få svangerskapsdiabetes. I overkant av av alle gravide får i dag svangerskapsdiabetes og forekomsten er økende.


Kun få gravide opplever de vanlige symptomene på diabetes som ekstrem tørste, hyppig vannlatning og vekttap. Et sunt kosthold og hyppige blodsukkermålinger er viktig ved svangerskapsdiabetes. Overvekt og diabetes i nær familie øker sjansen for svangerskapsdiabetes.


Disse grenseverdiene er satt fordi høyere nivå medfører økt risiko for diabetiske senkomplikasjoner.

Når diabetes er påvist, må en finne ut hvilken diabetestype som foreligger. Sukkerbelastningstest utføres nå nesten bare ved spørsmål om svangerskapsdiabetes. Oftest vil det dreie seg om å skille mellom diabetes type og type 2. Alle gravide i Norge følges derfor opp med tanke på å stille diagnose og iverksette forebyggende og behandlende tiltak så tidlig som mulig.


Nye nasjonale retningslinjer for svangerskapsdiabetes Fagdag Overvekt hos mor og barn 9. Insulin er et hormon som lages i bukspyttkjertelen og som sørger for at sukkerstoffer i maten du spiser kommer inn i kroppens celler og kan brukes som energi.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar

Merk: Bare medlemmer av denne bloggen kan legge inn en kommentar.

Populære innlegg