tirsdag 12. mai 2020

Over 40 i feber hos barn

Treff andre voksne på møteplassen for oss over år. Feber er et vanlig symptom hos barn. I de fleste tilfeller er feber et tegn på infeksjon, men barn som har vært svært aktive, eventuelt som har skreket mye, kan få litt økt temperatur uten å ha infeksjon.


C er for eksempel vanlig ved forkjølelse, og barn kan også få feber uten å være særlig. Hos barn er temperaturreguleringen mer ustabil enn hos voksne. Denne saken fokuserer på det som er spesielt ved feber hos barn.

For mer om feber generelt, se denne saken. Noen kilder angir ulike verdier for hva som representerer en forhøyet kroppstemperatur, men normalt definerer man feber som over 38°C målt i endetarmen. For hva er høy feber , og hva er forskjellen på når små barn har feber og når større barn har feber ? En vanlig regel for foreldre er at man oppsøker lege dersom barnet har hatt feber over tre dager, men det vesentlige er alltid barnets allmenntilstand. Infeksjoner og betennelser er andre eksempler som kan gi feber.


Små barn får lettere feber enn voksne, og feberen kan fort bli høy. Når små barn har feber er allmenntilstanden langt viktigere enn selve temperaturen. Ofte er det nok at barnet er iført undertøy og små strømper.


Legg et laken eller et dynetrekk over barnet i stedet for dynen.

Les flere gode råd om barns feber. Kan jeg bruke febernedsettende medisin? Smerte og uro kan opptre samtidig med feber. Febernedsettende medisin har også smertestillende effekt. Selv om smerte og temperatur reduseres samtidig, er ikke feberen årsaken til smerten.


Høy feber , over °, kan være en belastning for kroppen, imidlertid er feber i seg selv ikke farlig. Han understreker at det uansett vil være fordelaktig å kontakte lege dersom man har hatt feber i over tre dager. Langvarig feber skyldes som regel noe annet enn influensa, og derfor er det lurt å oppsøke lege dersom den har vart i over tre dager eller overstiger grader, sier legevaktslegen.


Dette er kroppens mekanisme for å bekjempe organismer som virus og bakterier. Høy feber defineres som regel over °C eller mer. Det er kroppen selv som forårsaker feberen. Kroppen prøver å danne så mye varme at virus og bakterier ikke skal overleve. Både bakterie- og virusinfeksjoner kan gi feber.


Virusinfeksjon er mest vanlig. Hvor sygt er mit barn ? Barn tåler ofte feber godt. Børn får ofte meget høj feber , når de er syge. Det væsentligste er, hvordan barnet har det.


Hvis det for eksempel vil lege eller se tv, skal man ikke være bange for, at det fejler noget alvorligt.

Mindre barn reagerer ofte på infeksjoner med høyere temperatur enn større barn og voksne. Høy feber følges dessuten ofte av oppkast og diaré selv om fordøyelseskanalen ikke er angrepet av sykdommen. Jo høyere feber man har, jo verre er det, men det er ikke nødvendigvis farlig å ha over i feber.


Går derimot temperaturen over grader, er det potensielt farlig, sier lege ved Norsk idrettsmedisinsk institutt Sverre Mæhlum. Stiger temperaturen over grader kan proteiner, eller eggehvitestoffer, i hjernen koagolere. Spedbarn med feber og bulende, spent fontanell).

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar

Merk: Bare medlemmer av denne bloggen kan legge inn en kommentar.

Populære innlegg